proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Un român de nota zece cucereşte lumea

Victimă în ţară a unor interese obscure, Dorin Pănescu a devenit cercetător ştiinţific în Statele Unite ale Americii 

Şcoala timişoreană şi, implicit, cea românească de matematică sunt recunoscute în întreaga lume. Şi cum ştiinţele exacte au la bază tocmai matematica, mulţi absolvenţi ai Institutului Politehnic ?Traian Vuia? din Timişoara, astăzi Universitatea ?Politehnica?, devin, prin realizările lor la diverse companii şi institute ştiinţifice din Occident, adevăraţi ambasadori spirituali ai României.  
   
Am întâlnit un tată fericit  
Zilele trecute am primit o scrisoare de la un cititor. O scrisoare deosebită de la un tată mândru de fiul său. ?Foarte rar apar emisiuni sau articole care să prezinte succese deosebite ale oamenilor de ştiinţă sau cultură, români aflaţi peste hotare. Aceste succese, ca şi cele sportive, sunt rezultatul unor talente de excepţie, al unei vaste munci de pregătire profesională, de sacrificii şi renunţări?? îmi scria dl Petru Pănescu din Deva. Fiului domniei-sale, Dorin Pănescu, actualmente stabilit în Statele Unite ale Americii, îi fusese decernat, pe 24 octombrie 2002, la Houston, Texas, premiul anual al Societăţii IEEE de Inginerie în Medicină şi Biologie pentru realizări profesionale deosebite în primii zece ani de la terminarea doctoratului, respectiv pentru ?Contribuţii fundamentale în domeniul ablaţiei cardiace prin curenţi de radiofrecvenţă, inventarea şi proiectarea sistemelor de diagnosticare şi ablaţie intracardiacă cu electrozi multipli?. Doar cu un an mai înainte, acelaşi român, Dorin Pănescu, obţinea premiul de ştiinţă şi tehnologie ?John Abele? pentru contribuţii deosebite la studierea ablaţiei cardiace prin curenţi de radiofrecvenţă.  
Matematica, o pasiune  
Născut la 10 noiembrie 1960, la Deva, Dorin Pănescu absolvă şcoala generală şi liceul în oraşul natal. Îşi făcea lecţiile în foarte scurt timp şi nu trebuia verificat şi nici ajutat, spune tatăl lui. Era foarte interesat de problemele publicate în ?Gazeta matematică? şi în diferite culegeri de profil. Din clasa a V-a şi până la finali-zarea studiilor medii participă la toate concursurile de matematică şi la olimpiade, fiind întotdeauna primul pe judeţul Hunedoara. Pregătit inclusiv în taberele naţionale de matematică organizate pentru olimpici, o altă caracteristică a şcolii româneşti, obţine în clasa a XII-a premiul special al Societăţii de Ştiinţe Matematice la faza naţională a Olimpiadei de Matematică de la Piteşti.  
Student în perioada 1980-1985 al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Institutului Politehnic ?Traian Vuia? din Timişoara, Dorin va relua seria succeselor. Sprijinit de profesorul Matei, va continua pregătirea în domeniul matematicii, astfel că va câştiga premiul I pe Institut şi pe ţară, în primii doi ani de facultate, la concursul ?Traian Lalescu?. Ceea ce-i va permite să reprezinte România, alături de un student de la Academia Militară, la Balcaniada de matematică a studenţilor politehnişti, unde a obţinut premiul II. În 1982, cu prilejul jubileului ?Traian Lalescu?, conducerea Institutului Politehnic ?Traian Vuia? propune acordarea premiului special studentului cu cele mai bune rezultate. Senatul îl va vota pe Dorin Pănescu. Între anii 1983-1985, Dorin va obţine însă premii şi menţiuni şi la fazele pe institut şi pe ţară la concursurile de electronică. Cine vede notele obţinute  de studentul Dorin Pănescu în cei cinci ani de facultate la Timişoara nu-i vine a crede: cu doar cinci excepţii (trei de 8 şi doi de 9), ZECE pe toată linia. 
Doctoratul... buclucaş  
În septembrie 1990, povesteşte tatăl său, Dorin s-a prezentat la un concurs pentru ocuparea unui loc la doctorat în electronică. Pe-atunci, după ce fusese în perioada 1985-1987 inginer stagiar la Întreprinderea A.E.M. din Timişoara, lucra în ca-litate de cercetător la I.P.A. Cluj-Napoca. După corectarea lucrărilor, preşedintele comisiei l-a chemat deoparte, l-a felicitat pentru cea mai bună lucrare, numai că nu-i putea da locul, loc pe care urma să?l ocupe un cadru didactic, salariat. Contrariat şi dezamăgit de această decizie nedreaptă pentru el, a plecat la Ambasada S.U.A. din Bucureşti, a solicitat şi a primit viză pentru plecarea la studii de doctorat. A susţinut interviul pentru intrarea la doctorat la Universitatea din Madison, statul Wisconsin, care i-a asigurat şi bursa. Între 1991 şi 1993 a urmat cursurile pentru master şi doctor în ştiinţe electronice. Profesorul coordonator, John G. Webster, l-a felicitat pentru susţinerea tezei de doctorat în avans faţă de colegii săi, precizând însă că în toată cariera sa nu a întâlnit o asemenea performanţă decât la un student american. Teza sa de doctorat, ?Folosirea modelării cu elemente finite a câmpurilor electrice la îmbunătăţirea dispozitivelor electronice medicale?, a constituit un real sprijin în proiectarea aparaturii electronice medicale la firma la care munceşte. În perioada respectivă, a activat ca asistent cercetător la Universitatea Madison, unde a lucrat la modelarea cu elemente finite a câmpurilor electrice generate de stimulatoare şi defibrilatoare cardiace, el fiind acela care a propus o lucrare interesantă, de succes, şi anume ?Model electric pentru simularea proprietăţiilor pielii umane?. De asemenea, a pro-iectat circuite integrate de tip VLSI în tehnologii CMOS şi GaAs. 
O carieră de succes  
Munca de cercetare a continuat-o şi în perioada 1993-1996, când a lucrat ca inginer cercetător la compania ?E.P. Technologies? din Sunnyvale, California, obiectivul cercetării constituindu-l sistemele de diagnosticare şi ablaţie cardiacă. În 1996, firma în cauză a fost inclusă în cadrul Diviziei de electrofiziologie cardiacă a firmei ?Boston Scientific?, cu sediul în San Jose, California, firma patronatoare fiind în Boston. Imediat după fuziune, Dorin va fi numit director cu cercetarea şi proiectarea, ceea ce însemna recunoaşterea competenţei şi rezultatelor obţinute de român. În clipa de faţă, Dorin Pănescu este directorul grupului de cercetare şi proiectare a sistemelor de diagnosticare şi ablaţie cardiacă al firmei ?Boston Scientific?, filiala San Jose.  
   
   
   
   
Călătorul  
Marea pasiune a lui Dorin sunt călătoriile. Dacă, pe vremea când se afla în România, adora excursiile cu rucsacul în spate, la Marea Neagră sau în Munţii Făgăraşului, acum se delectează cu diverse călătorii cu autoturismul la Marele Canion sau pe la parcurile de distracţii. În schimb, un alt gen de călătorii, cele în interes de serviciu, îi permit să mai treacă şi pe-acasă, pe la Deva, la părinţi, sau chiar pe la Timişoara şi Cluj-Napoca, unde merge să-şi revadă prietenii şi profesorii. Rezultatele cercetării, aparatura electronică medicală fabricată de firma la care lucrează, trebuie popularizate, spune tatăl său, dl. Petru Pănescu, asfel că Dorin a cutreierat până acuma întreaga lume. În scopul de a prezenta diferite lucrări ştiinţifice, el a fost prezent în unele oraşe americane sau europene chiar de mai multe ori. Prin urmare, nu o dată a ajuns, la câte-un sfârşit de săptămână, şi pe-acasă, însoţit ca de obicei, de camera de luat vederi. Dorul de casă este foarte mare. S-ar întoarce însă în ţară? Deocamdată, nu, susţine Pănescu senior. Dorin are două fete, aflate şi ele în S.U.A., pe care trebuie să le susţină financiar măcar până la terminarea studiilor. Renunţarea la contactul permanent cu cercetarea şi producţia de aparatură electronică ar însemna plafonarea în profesie. Dorul îl va readuce definitiv acasă atunci când va ieşi la pensie. Abia atunci îşi va permite să meargă la Marea Neagră atâta cât îşi doreşte. Fiindcă doar marea de-acasă este marea cea caldă. Numai că atunci probabil că nu va mai putea juca fotbal şi tenis de câmp cu prietenii de-aici. Acum joacă fotbal şi tenis cu americanii. Pe care-i bate.   
   
   
Inventatorul  
Prima invenţie a lui Dorin Pănescu va fi realizată pe când lucra la A.E.M. Timişoara. Este vorba despre ?Metodă şi instalaţie de cântărire pentru vehicule cu două osii, în timpul mersului?, brevetată în 1988. Ulterior, la Institutul de Proiectări şi Automatizări (I.P.A.) de la Cluj-Napoca, va proiecta sisteme de achiziţionare de date. Va elabora un îndrumător pentru orele de laborator de electronică. Va publica o serie de lucrări ştiinţifice.  Deveanul este inventator sau coinventator a peste o sută de brevete de invenţie acordate de către Oficiul de Brevete şi Mărci din S.U.A. Pe parcursul carierei sale, el a contribuit în mod direct la proiectarea şi omologarea pentru folosirea clinică a cateterelor cu electrozi lungi şi a generatoarelor de radiofrecvenţă de putere pentru tratarea fluterului atrial, a sistemelor cu electrozi multipli pentru chirurgie cardiacă, a sistemelor de ?mapping? tridimensional pentru diagnosticarea tahicardiilor focale şi a sistemelor de vizualizare intracardiacă tridimensională cu ultrasunete. Totodată, Dorin este autor sau coautor a peste 80 de publicaţii în domeniile dispozitivelor cu radiofrecvenţă, vizualizării şi ?mapping?-ului tridimensional, stimulării şi defibrilaţiei cardiace, proiectării cu circuite analogice, digitale şi VLSI şi prelucrării semnalelor digitale. În 1997, Dorin a fost membru al comitetului administrativ al Societăţii IEEE de Inginerie în Medicină şi Biologie. 
   
AGENDA nr. 2/11 ianuarie 2003 

No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1139834
  • Unique Visitors: 24916
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.