proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Scoaterea ochilor, la rang de artă*


Cap de copil, cu ochii scosiJurnalul italian „Il Tempo” scria[1] în toamna lui 1943: „În Gospić, o mama a prins curaj și s-a dus la ustași pentru a-i întreba dacă știu ceva despre fiul ei, care a dispărut cu trei zile în urmă. Această femeie a făcut greșeala de a o duce cu ea și pe fiica ei de 12 ani. Ustașii i-au cerut fata. La protestele mamei, călăii, vrând parcă să o îmbuneze, i-au dat un pachețel. Femeia a crezut că este un mic dar, deschide pachețelul și leșină. Înăuntru se aflau ochii fiului ei. Acest lucru s-a întâmplat la Gospić, iar victima se numea Dukić și avusese 16 ani.”

Gustav Stöckelle,înalt funcționar al Serviciul[2] de Muncă (Reichsarbeitsdienst), avea să scrie[3] în cartea sa Vom Ende zum Anfang: Erlebnisse und Erkenntnisse einesNationalsozialisten” (Graz, Wien. Ulrich Moser 1949), în pag. 133, bazându-se pe raportul din 14 iunie 1941 al căpitanului Heffner von Horstenau, următoarele[4]: „Un anume dr. Blažeković, care a fost conducătorul tinerilor ustași croați, a povestit la o recepție organizată de reprezentantul Germaniei, că el personal le-a scos ochii din orbite prizonierilor sârbi cu degetul gros, subliniind cu zâmbetul pe buze că un asemenea lucru nu e greu de făcut. Când una dintre doamnele prezente, îngrozită de cele povestite, a făcut observația că ceea ce povestește el nu este adevărat, el a râs în hohote și a invitat-o săi facă cinstea de a-l vizita, pentru a-i arăta dovezile: el a... înșirat toți ochii pe o nojiță în formă de colier pe care, firește, îl poate purta doar la uniformă, nicidecum la smoking.”

De asemenea, s-a practicat și orbirea prin împungerea ochilor sârbilor cu acul.

La rândul său, croatul Prvislav Grisogono, ministru în guvernul iugoslav până la război, îi scria la începutul anului 1942, arhiepiscopului Alois Stepinac, printre altele: „...Italienii au fotografiat un vas cu 3 ½ kg de ochi sârbești, respectiv un croat împodobit cu un colier făcut din ochi sârbești și pe altul care a venit la Dubrovnik încins cu două brâuri de limbi sârbești...”

Unii martori[5] au susținut că înainte de uciderea în masă a unor sârbi acestora le-au fost scoși ochii, susținând că atunci când soldații italieni au deschis un pachet suspect trimis pe adresa conducătorului ustaș croat Ante Pavelić, au găsit în el o cutie ochi de om scufundați în lapte. În scrisoarea atașată, scria: „Te încredințăm, dragul nostru Conducător, că nu este acesta un dar de la morți, ci de la oameni vii.


[1] Лазар Лукајић – Фратри и усташе кољу, Фонд за истраживање геноцида, Београд, 2005, p. 92.
[2] Serviciul Muncii, serviciu oficial al Reich-ului (Reichsarbeitsdienst; RAD), importantă organizație înființată în Germania nazistă pentru a ajuta la atenuarea efectelor șomajului asupra economiei germane, la militarizarea forței de muncă și la îndoctrinarea oamenilor cu ideologia nazistă.
[3] Лазар Лукајић – Фратри и усташе кољу, Фонд за истраживање геноцида, Београд, 2005, p. 92.
[4]Лазар Лукајић – Фратри и усташе кољу, Фонд за истраживање геноцида, Београд, 2005, p. 92-93.
[5] Лазар Лукајић – Фратри и усташе кољу, Фонд за истраживање геноцида, Београд, 2005, p. 93.
 
În imagine, un copil cu ochii scoși și capul crăpat. lagărul de exterminare de la Jasenovac, Croația. Sursa fotografiei: Muzeul Victimelor Genocidului din Belgrad.
 
* Fragment din cartea în lucru: Dușan Baiski – „Serbocid - Un secol de rasism antisârbesc”
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1130876
  • Unique Visitors: 24722
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.