Un timişorean antrenează olimpicii americani

Elevul şi profesorii 

Când mi s-a sugerat să scriu o pagină despre un matematician, am rămas puţin descumpănit: ce poţi scrie despre un om pe care mai degrabă îl vezi stând încremenit la masa de lucru dintr-un turn de fildeş. L-am întâlnit pe Răzvan Gelca în cabinetul dlui Alexandru Radovan, directorul Colegiului Naţional ?Constantin Diaconovici Loga" din Timişoara. Un tânăr cu alură de atlet, dezinvolt, chiar volubil, parcă abia scăpat de ultimul an de facultate. ?Este profesorul universitar doctor Răzvan Gelca, absolvent al liceului nostru" - mi l-a prezentat, cu o mare satisfacţie în glas, dna Spomenca Nicolin, fosta profesoară de informatică a viitorului erou al paginii mele de ?Senzaţional".?Predă la Universitatea Texas Tech Lubbok din S.U.A. " - a mai adăugat profesoara. Povestea lui Răzvan a început să se deşire lin. Ca o ecuaţie de trei. Simplă.   
Răzvan a văzut lumina zilei pe 28 februarie 1967, la Timişoara, într-o familie de intelectuali: tatăl - inginer, mama - profesoară de? matematică. Clasele elementare le-a absolvit la Şcoala generală nr. 16, unde a avut un bun şi exigent profesor, pe Igor Călugăru. Acolo s-a născut şi prima lui dragoste. De matematică. ?Ceea ce este important e faptul că în România există aceste cercuri de matematică, un model foarte bun preluat de la ruşi. Până la urmă au adoptat ideea şi americanii" - spune Răzvan. ?Trei lucruri le au românii foarte bune: cercurile de matematică, revistele de matematică şi, evident, concursurile de matematică." 
Marea iubire  
Dragostea de matematică sădită în inima copilului Răzvan a crescut o dată cu intrarea sa la liceul de elită timişorean ?C.D. Loga", o adevărată pepinieră de matematicieni. Aici, adolescentul Răzvan l-a avut în primii doi ani drept profesor de matematică pe Mihai Haivas. În următorii doi ani diriginte şi profesor de matematică i-a fost Titu Andreescu. ?Revista de matematică", iniţiată prin anii '20 ai secolului trecut, la Timişoara, de Traian Lalescu, a fost reluată în 1969, la Liceul ?C.D. Loga", de prof. Dr. Nicolae Negoescu, fiind editată într-un tiraj de 6 500 de exemplare, tiraj foarte mare pentru o publicaţie de specialitate. Într-o asemenea atmosferă ar fi fost imposibil ca Răzvan să rămână deoparte. În 1984, participă la Olimpiada naţională de matematică, de unde vine cu un premiu II. În ultimul an de liceu, în 1985, ia parte la o a doua Olimpiadă naţională şi obţine locul I. Însă succesul său nu se opreşte aici. În acelaşi an se întoarce în ţară cu nu mai puţin de două locuri I: de la Balcaniada de matematică de la Sofia şi de la Olimpiada Internaţională de la Helsinki. Prin rezultatele sale, Răzvan Gelca este considerat a fi fost cel mai strălucit elev al Liceului ?C.D. Loga", diploma obţinută la Helsinki putând fi văzută şi acum pe peretele din incinta şcolii. 
Un şir de succese  
Cum este şi firesc, Răzvan nu se opreşte, atracţia pentru matematică fiind foarte mare. În 1985 devine student al Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Timişoara. Câştigă de două ori concursul naţional de matematică ?Traian Lalescu", organizat de Universitatea Timişoara. Potrivit obiceiului, anul V se poate urma doar la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti, facultăţile de profil din ţară având dreptul de a trimite însă doar câte un singur şi cel mai bun student. În 1989, datorită rezultatelor excepţionale, Timişoara va fi reprezentată la Bucureşti de doi studenţi: Răzvan Gelca şi Mariana Hărăguş. Din facultate, în cercetare  
Din anul 1990, Răzvan este angajat la Institutul de Matematică al Academiei Române, post pe care-l păstrează şi acum, cu toate că din 1991 se află în Statele Unite ale Americii. În 1991 a plecat peste ocean pentru studii doctorale la Universitatea Iowa, unde şi obţine doctoratul în 1997. În acelaşi an a câştigat un post de trei ani, cu titlul de profesor, la Universitatea Michigan Ann Arbor, în cadrul căreia funcţionează una dintre cele mai bune zece facultăţi de matematică din S.U.A. Americanii se pleacă în faţa cunoştinţelor românului şi-l propun în funcţia de antrenor al echipei de matematică a universităţii pentru participarea acesteia la concursul de profil ?Putnam". În 1999, echipa obţine locul IV pe S.U.A., la concurs participând nu mai puţin de 300 de echipe. Din 1997, ia parte la corectarea lucrărilor participante la olimpiadele S.U.A. de matematică şi la propunerea de probleme. Şi tot Răzvan antrenează în 1997, 1998, 2000 şi 2002 lotul olimpic american. În 1999 şi 2001 participă la corectarea lucrărilor la olimpiadele internaţionale de matematică de la Bucureşti şi, respectiv, Washington. De reţinut că preşedintele fiecărei olimpiade este din partea ţării organizatoare. La Bucureşti, Răzvan a fost preşedinte fiind cetăţean român. Iar la Washington, pentru că reprezenta S.U.A. La Universitatea Iowa, unde din trei în trei ani se decernează premiul pentru cea mai bună teză de doctorat din matematică, fizică şi informatică, doi români au fost cei care au intrat în posesia celor două premii la matematică, unul dintre ei fiind, evident, Răzvan.  
   
   
Pasiuni  
Desigur, marea pasiune a vieţii lui Răzvan este matematica. O ştiinţă exactă căreia pare a-i fi fost predestinat. Şi totuşi? ce se află dincolo de cifre? Ce alte pasiuni poate avea un matematician? Multora dintre noi nu le-a plăcut această disciplină şi de aici şi unele prejudecăţi. ?Sunteţi căsătorit?", l-am întrebat, dorind să prezint cititorilor şi un alt Răzvan decât omul cifrelor şi al ecuaţiilor. Nu, nu e căsătorit, iar salariul său, în dolari, pare uriaş în România, însă dincolo, adică în S.U.A., salariul e astfel stabilit încât să nu ajungă. Pentru tot ceea ce îşi doreşte, probabil. Răzvan îşi plăteşte deseori singur chiar şi participările la conferinţele de matematică. Dar, totuşi, dincolo de matematică? Îi place să călătorească. A străbătut S.U.A. cu maşina, în trei etape, de la coasta de est, de la New York, la cea de vest, la Los Angeles. Apoi adoră să facă fotografii, îndeosebi diaporame, iar sud-vestul ţării sale de adopţie, Texasul, cu zonele-i deşertice, este ţinta predilectă a matematicianului venit tocmai de pe plaiurile româneşti. Fiindcă Răzvan agreează doar turismul de calitate şi nu alergatul prin muzee, în urma ghidului. Din două în două săptămâni, îşi ia cortul în spinare şi se ?pierde" în deşert, departe de stresul cotidian. Fiindcă, susţine el, deşertul nu înseamnă numai nisip şi iar nisip. A învăţat spaniola, o limbă frecvent vorbită în Texas şi New Mexico, limbă care-i prinde bine în conversaţiile cu unul dintre cei mai buni amici ai săi, un mexican. Îi plac dansurile sud-americane, muzica cubaneză şi, povestindu-mi cu lux de amănunte momente din istoria triburilor indiene din statul New Mexico, deduc că-l pasionează şi istoria.   
   
   
   
Dor de casă  
În fiecare an, Răzvan părăseşte Statele Unite şi vine acasă, la Timişoara, oraşul pe care-l iubeşte cel mai mult din lume. Dar de tot nu se va întoarce prea repede. Aceasta deoarece poate să facă cercetare de calitate doar în S.U.A. Pentru a putea face cercetare trebuie să te afli acolo unde există matematicieni foarte buni. Matematica este un domeniu atât de cosmopolit încât facultăţile americane de matematică sunt de fapt conglomerate multinaţionale. În matematică este extrem de important să poţi să călătoreşti, să participi la conferinţe, la şcoli de vară, să vizitezi alte universităţi. De la 1 ianuarie, povesteşte, el a fost la Michigan, în Indiana, la New York, a antrenat lotul olimpic al S.U.A., iar în vara asta va merge în China, la o conferinţă de matematică în domeniul topologiei, o ramură a geometriei. Aici trebuie precizat faptul că Răzvan este specializat tocmai în topologie, iar teza sa de doctorat este acum folosită de un cercetător de la celebra companie americană ?Microsoft" pentru dezvoltarea unui model teoretic de calculator cuantic. 
AGENDA nr. 30/27 iulie 2002
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1130736
  • Unique Visitors: 24721
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.