proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Zborul, un microb care se poate lua foarte uşor

Dacă parapanta poate fi comparată cu o sanie, deltaplanul poate fi asemuit cu o pereche de schiuri

Până în 1989, parapanta şi deltaplanul, să nu mai pomenim de motodeltaplan sau avion ultrauşor, de balon sau chiar zeppelin, puteau fi văzute doar la televiziunile străine. Amatorilor de zbor nu le rămânea decât să sufere în tăcere sau să spere că, într-o bună zi, visul lor se va transforma în realitate. Astăzi, pe lângă dramul de curaj necesar trebuie să ai un pumn de bani şi visul e-al tău: poţi zbura.  
   
Balonul  
Balonul A*SALT-ului are o capacitate de 3 500 mc şi poate ridica în nacelă patru-cinci persoane. Dl Policec spune că pentru a zbura cu balonul este nevoie de condiţii deosebite, respectiv de lipsa căldurii (balonul este umplut cu aer cald şi, pentru a se ridica, aerul din mediul înconjurător trebuie să fie mai rece) şi a vântului (curenţii puternici pot face balonul nemanevrabil şi periculos). Drept urmare, cele mai prielnice ore de zbor sunt dimineaţa şi chiar seara. O nefericită pală de vânt i-a adus balonului A*SALT, în urmă cu trei ani, în Piaţa Unirii, o arsură urâtă a pânzei de la flacăra care încălzea aerul necesar ascensiunii. Trebuie amintit faptul că un asemenea mijloc de zbor consumă propan (gaz de maşină) în valoare de peste două milioane de lei pe oră. Dat fiind faptul că pentru baloane este nevoie de licenţiere internaţională, întrucât sunt considerate nave de zbor, act care costă mult, A*SALT se mulţumeşte deocamdată să înalţe aparatul său pe funie ancorată la sol, lucru care s-a întâmplat şi pe 3 august 2002, de Ziua Timişoarei, în Piaţa Unirii. 
Mosorul  
Lipsa, în apropierea Timişoarei, a unor terenuri înalte de pe care să-ţi poţi lua zborul, i-a determinat pe membrii A*SALT-ului să caute o metodă de suplinire. Şi aşa a apărut mosorul, un agregat staţionar realizat sub licenţă germană, cu motor de “Volkswagen”, care are instalat pe el un mosor. La rândul său, acesta are înfăşurat pe el un cablu de oţel de un kilometru. Mânuit de un tehnician cu experienţă, mosorul poate trage şi ridica o parapantă de unul-două locuri sau chiar un deltaplan. Se asigură astfel o înălţime de 300-400 m la care omul, după ce face mai înainte doi-trei paşi, ajunge în jumătate de minut. Mosorul, spune dl Policec, este singurul de acest gen din România. Din păcate, există deocamdată un dezavantaj: cablul trebuie mai întâi întins şi pentru o asemenea corvoadă ar prinde bine o motocicletă adaptată, care să-l tracteze.  
Acţiuni  
Cu mijloacele sale modeste şi aşteptând mereu sponsori şi donaţii, A*SALT încearcă să fie prezent şi în viaţa publică, organizând nu doar cursuri de zbor, la care participă chiar şi cetăţeni străini, ci şi întreceri în domeniu. Astfel, în 1996 a organizat la Timişoara Cupa A*SALT. Iar potrivit agendei culturale, sportive şi de tineret “Timisiensis” a Consiliului Judeţean Timiş, în săptămânile următoare (trimestrul II) este prevăzut la Timişoara un miting de aeronautică, coorganizatori fiind C.C.A.J.T., Direcţia Tineret şi Sport a judeţului Timiş şi C.S.A.L. A*SALT, acţiune ce se va desfăşura pe Aeroportul Cioca de lângă Timişoara. Zilele trecute, administraţia acestuia şi-a dat acordul pentru ca A*SALT-iştii să se antreneze pe terenurile aeroportului şi să-şi adăpostească aparatele de zbor în hangare, ceea ce este un lucru de bun augur pentru timişoreni.  
Preţuri  
Preţul unei parapante noi poate oscila între 1 400-2 200 de euro, iar cel al unei selete (parte a parapantei în care se aşază parapantistul) noi, moderne, cu protecţie dorsală, este cuprins între 350 şi 600 de euro. Cât despre o parapantă la mâna a doua, preţurile sunt cuprinse undeva între 250 şi 1 400 de euro, iar o seletă second-hand poate ajunge şi până la 250 de euro. O carabinieră poate costa până la 12 euro bucata. Cunoscătorii spun că au ajuns în România parapante care peste hotare sunt practic interzise din cauza lipsei condiţiilor minime de securitate în zbor şi recomandă să fie folosite doar parapante care corespund standardelor de securitate DHV. Avionul ultrauşor de la A*SALT a costat aproximativ 20 000 de dolari. În urmă cu trei-patru ani, o firmă din judeţul Arad anunţa că va produce la Şiria avioane ultrauşoare, care să coste cât un autoturism “Cielo”, însă totul a rămas la faza de dorinţă.  La Bacău se produc, pe bază de comandă fermă, avioane uşoare care costă 30 000 de euro. În ţară există deja multe persoane care şi?au achiziţionat nu doar parapante, ci şi deltaplane, motodeltaplane şi avioane ultrauşoare.  
A*SALT  
Dl Anton Policec este profesor dr. consultant în cadrul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Timişoara. Patima zburatului l-a prins în 1948 când, elev fiind, a zburat la Arad cu un planor. Mai târziu, a practicat aviaţia cu motor şi chiar aviaţia acrobatică la Alexandria. Deţine brevete de pilotaj pentru mijloace de zbor ultrauşoare (parapantă, deltaplan), dar şi pentru balon. Împreună cu un grup de iubitori ai zborului a fondat în 1996 Clubul Sportiv de Aeronautică Liberă A*SALT, o organizaţie neguvernamentală, non profit, cu statut juridic, cu 10-15 membri de bază şi alţi 10 care vin la întâlniri doar sporadic. Majoritatea sunt tineri, studenţi, care vor să cunoască ceva deosebit, vor să zboare. Întâlnirile se ţin în după-amiezile de miercuri. Preşedinte este, evident, dl Policec. Clubul dispune de un simulator de deltaplan şi de un simulator de parapantă, de un microbuz “Ford” (deocamdată pe butuci), de un mosor, de un balon primit cadou din Germania (care se păstrează la Chişoda, într-un hambar), de un motodeltaplan (o parte se ţine într-un garaj, iar o alta, într-o curte), de patru deltaplane şi de mai multe parapante de una şi de două persoane. Unul dintre membrii clubului, respectiv directorul de zbor, deţine în proprietate un avion de două locuri. A existat şi un zeppelin, însă fiind prea uzat şi, deci, prea riscant, l-au casat. Persoanele care vor să devină membri ai acestui club ori vor doar să urmeze un curs pot obţine informaţii la tel. 0723-337 063,  403 304 sau 197 279. Locurile preferate de zbor sunt izlazurile de lângă Şarlota (judeţul Timiş) şi dealurile Şiriei (judeţul Arad), unde timişorenii zboară cot la cot cu prietenii lor din cadrul Aeroclubului Charlie-Bravo din Arad. Nu de puţine ori, parapantiştii se deplasează în grup în Muntenegru, unde pe faleza Mării Adriatice există condiţii ideale pentru practicarea acestui sport. 
Doar sport  
“Noi facem sport şi nu sporturi extre-  
me”, declară dl Policec. Membrii Clubului  A*SALT nu au avut evenimente deosebite, ci doar inerentele accidente uşoare. Asta şi datorită faptului că nu şi-au făcut un scop din acrobaţia aeronautică. Deşi se consideră în primul rând deltaplanorist, dl Policec recomandă aspiranţilor la zbor să înceapă cu parapanta, “salteaua” ce se umflă în zbor şi a cărei viteză o poţi controla. Botezul aerului se face obligatoriu cu parapanta, care permite adaptarea psihică pentru saltul în spaţiu. Următorul pas este deltaplanul, care poate atinge o viteză de 80 km pe oră. Acesta este considerat a fi cel mai simplu avion. Deltaplanul te face om-pasăre, spune interlocutorul nostru, care a descoperit plăcerea de a zbura cu un asemenea aparat în 1979. Dacă parapanta poate fi considerată o săniuţă, deltaplanul poate fi asemuit cu schiurile, fiindcă riscurile nu sunt mai mari la deltaplan decât la schiatul extrem pe zăpadă. Dacă parapanta are aproximativ 6 kg şi se umflă în aer, un deltaplan are o structură semirigidă, o anvergură de 10 m şi o greutate de aproximativ 35 kg, suportând o greutate de până la şase ori mai mare decât a pilotului. Dacă ar fi ridicate la o înălţime de 1 km deasupra Timişoarei, un planor (avion fără motor) ar ajunge în zbor până la Arad, un deltaplan, până la Sânandrei, iar o parapantă, până la marginea oraşului.   
   
AGENDA nr. 18/3 mai 2003
Your rating: None Average: 10 (1 vote)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1142008
  • Unique Visitors: 24949
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 2 vizitatori online.