proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Un demn urmaş al lui Arhimede pătimeşte la Timişoara

Profesorul de matematică Traian Mada poate, prin formulele sale, să revoluţioneze lumea 

Un „Fiat“ pentru  o carte  
După Revoluţia din 1989, Profesorul şi-a sistematizat toată munca de o viaţă şi s-a gândit să publice o carte. ?Ar uşura munca tinerilor, iar pentru mine ar fi o cinste?, spune el. Nu a găsit nici o editură dispusă să pună la bătaie banii de carte. Şi-a vândut ?Fiatul 850?, bijuteriile soţiei, câteva tablouri şi mobila veche şi a publicat, în sfârşit, în 1997, la Editura ?Dacia Europa-Nova?, cartea visurilor sale: ?Progresii aritmetice cu mai multe raţii şi aplicaţii practice?. O mie de exemplare din care i-au mai rămas două sute. Cele mai multe le-a donat. Le-a dăruit cunoştinţelor, prietenilor, profesorilor de matematică, inspectorilor. Nu l-a ajutat mai nimeni să vândă, să recupereze bani măcar pentru medicamentele de care are acum nevoie. Într-un mediu în care există atâtea materiale alternative există prea multe interese pentru ca un biet profesor de liceu să vină cu atâtea noutăţi care se pare că au speriat până şi mediul academic. Nu sunt afirmaţii gratuite. Ne bazăm pe cele scrise de oameni cu greutate din chiar mediul universitar şi academic. Nu credem că dna Liliana Preoteasa, directorul general al Direcţiei generale pentru Învăţământ Preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării, se hazarda să scrie, în 2001, următoarele: ?În baza aprecierii semnate de prof. univ. dr. Gh. Babescu şi din informarea realizată de prof. univ dr. O. Lipovan asupra progresiilor multiaritmetice şi aplicaţii, autor prof. Traian Mada, considerăm posibilă integrarea respectivei teme în programul de pregătire al elevilor talentaţi la matematică în cadrul Centrului naţional de excelenţă. Cu toată consideraţia pentru implicarea dumneavoastră deosebită în învăţământul li-  
ceal românesc, Liliana Preoteasa?. O afirmaţie care spune totul este şi cea care face parte din informarea realizată pentru academicianul Toma Dordea, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române, de către profesorul consultant Borislav Crstici, după o audiere în 2001 a expunerii Profesorului în faţa unui grup de matematicieni eminenţi ai departamentului de matematică de la Universitatea ?Politehnica? Timişoara: ?Dl prof. Mada a convins auditoriul că rezultale obţinute de D-sa sunt corecte din punct de vedere ştiinţific şi sunt utile în predare, în sensul memorării mai uşoare a formulelor şi a reducerii volumului de calcul.? Dar iată şi un fragment din recomandarea pe care o face ulterior, tot în 2001, distinsul academician Toma Dordea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş, respectiv inspectorului general Avram Florea: ?Deoarece profesori de matematici din învăţământul mediu din alte ţări se interesează de această problemă, cu scopul introducerii în programa elevilor a acestor metode cum rezultă din referatul d-lui prof. Mihai Neagu, considerăm că este oportun ca în primul rând să profite elevii noştri. De aceea vă recomandăm a lua în considerare această propunere?. Minunat, chiar sublim, dar? cui folosesc sertarele?  
În răspunsul pe care i l-a trimis academicianului Toma Dordea, Profesorul a scris, printre altele: ?Eu nu am folosit diferenţele succesive Di=0,1,2? şi nici algoritmii lui Newton. Eu am folosit metode mai simple. Se ştie că studenţilor din anii mari de studiu li se predau Polinoame de interpolare. Dar, cu formulele mele, un elev care a terminat clasa a zecea, bine instruit, poate calcula fără greutate aceste polinoame.? În finalul scrisorii, Profesorul a mai scris: ?Mai precizez că de modestele mele descoperiri s-au interesat, personal, profesori  din Germania, S.U.A., Ungaria, Iugoslavia, Canada, Israel. Eu insist şi doresc ca aceste rezulate ale mele, care sunt apreciate în afara ţării, să fie prezentate şi bine cunoscute în ţară. De aceea, Domnule Academician, acordaţi-mi posibilitatea să mă prezint în faţa Comisiei de Matematică a Academiei Române pentru a susţine în faţa comisiei măcar o parte din descoperirile mele, la care, în paralel cu munca de la catedră şi a muncilor de conducere, timp de 44 de ani, din pasiune, m-am ocupat şi de munca de cercetare. Nu regret. Am făcut-o din pasiune.? Dar se pare că Bucureştiul e-atât de departe pentru Profesor? 
Elevii contraatacă  
Dar ei, elevii, beneficiarii de drept şi de fapt, ce spun despre vrăjitoriile magicianului de matematică Mada? Iată şi părerile despre formulele Profesorului a patru adolescenţi de clasa a XII-a ai Liceului timişorean ?Grigore Moisil?, după prelegerea pe care le-a ţinut-o Profesorul în 15 decembrie 2001: Mihaela V. - ?Sunt foarte utile pentru calcule?; Loredana P. - ?Uşurează calculele?; Cristian C. - ?Sunt foarte utile?; Adrian S. - ?Consider aceasta o metodă mult mai uşoară de a calcula, care implică un număr mic de greşeli.? Ce folos??  
   
   
Portret  
Profesorul Traian Mada a văzut lumina zilei la 21 noiembrie 1925, în localitatea bihoreană Calea Mare. După o tinereţe zbuciumată, plină de greutăţi, ajunge la Timişoara unde absolvă Facultatea de Matematică-Fizică de patru ani. Anul 1956 îl găseşte ca profesor debutant la Şcoala Generală de şapte ani din Holod, judeţul Bihor. Doi ani mai târziu se transferă la Şcoala Profesională de Ucenici C.F.R. din Timişoara unde, până în 1969, deţine, pe rând, funcţia de bibliotecar, profesor şi director de şcoală. Din acest an va preda în calitate de profesor şi în unele perioade ca director adjunct (de studii) la Liceul Industrial de Construcţii din Timişoara. Se pensionează în 1985, la limită de vârstă. În paralel cu activitatea desfăşurată la clasă, are preocupări pe linie de cercetare. În 1957 demonstrează o relaţie dintre raţiile şi termenii de acelaşi rang a două progresii aritmetice. O relaţie asemănătoare între raţiile şi sumele parţiale de acelaşi rang este demonstrată în 1962. În 1977 îşi susţine lucrarea ?Progresii aritmetice?, pentru obţinerea gradului didactic întâi, expusă pe 94 de pagini. Pe parcurs, publică diferite articole de specialitate şi prezintă în faţa colegilor, cu prilejul cercurilor pedagogice, diverse realizări în domeniul său preferat.   
   
Cartea  
?Progresii aritmetice cu mai multe raţii şi aplicaţii practice?, cartea profesorului Traian Mada, care poate fi cumpărată de la Librăria ?Eos? de pe str. Ciprian Porumbescu nr. 36, cuprinde nouă capitole. Nu este un manual şi nici o culegere de exerciţii şi probleme, precizează autorul în ?Prefaţă?. Mai degrabă este un material ajutător, în primul rând pentru profesorii de matematică. Pentru cei care predau în învăţământul preuniversitar ori pentru cei care doresc să obţină gradul întîi didactic. O parte din material a fost prezentat în paginile ?Revistei matematice a elevilor din Timişoara?, în ?Revista învăţământului liceal şi tehnic-profesional? din Bucureşti, în revista ?Integral? a Colegiului Bănăţean, la diferite conferinţe şi simpozioane naţionale ori internaţionale organizate în România. Cartea sa are un referat semnat de cinci profesori universitari, doctori de prestigiu. În 1986 a participat la Conferinţa Naţională de Algebră de la Timişoara, unde şi-a susţinut lucrarea ?Aplicaţii practice ale progresiilor multiaritmetice?, iar în 1999, la Conferinţa anuală a Societăţii de Ştiinţe Matematice. În 2001, a luat parte la Simpozionul Internaţional de Matematică de la Timişoara.  
În aprilie 1996, a prezentat la cercul pedagogic cele mai recente realizări originale şi aplicaţiile acestora. În clipa de faţă pregăteşte trei capitole noi, care vor fi incluse în ediţia a doua a cărţii mai sus-amintite.  
AGENDA nr. 10/8 martie 2003 
 
Your rating: None Average: 10 (3 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1142226
  • Unique Visitors: 24951
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 2 vizitatori online.