proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Timişorenii se iniţiază în căutarea înţelepciunii

Practicanţii de Qi Gong se întâlnesc în fiecare sâmbătă dimineaţa în aer liber, în Parcul Botanic 

Qi Gong-ul este, din punctul de vedere al medicinei tradiţionale chineze, o artă şi un talent de a cunoaşte şi folosi qi-ul real (qi-ul vitalităţii) care hrăneşte pentru a acumula esenţa şi a întări spiritul, acesta fiind forţa motivaţională primară pentru activităţile vieţii. În acelaşi timp, Qi Gong-ul este o cunoaştere spirituală practicată de mii de ani în Orientul Îndepărtat, sub diferite denumiri şi sub diferite forme.  
   
O picătură de istorie  
Cuvântul Qi Gong (Qigong, Che Gong), care   
se citeşte ?cikung?, a fost folosit la început în timpul dinastiei chineze Jin (265-420), devenind un termen în ?Yunjiqyian? în dinastia Song (960-1279). La sfârşitul dinastiei Qing, spune Cristian Pinter, în cartea intitulată ?Secretele boxului Shaolin? exista un capitol denumit ?Explicaţii de bază ale Qi Gong-ului?, autorul subliniind că doctrina Qi Gong include două părţi şi anume: prima, energia, care te hrăneşte, şi cea de-a doua, practica. Qi înseamnă respiraţie, iar Gong se referă la practica regularizării permanente a respiraţiei şi a poziţiei corpului.   
Ţinut multă vreme secret, transmis oral de la maestru la discipol, de la ?suflet la suflet?, cunoscut de doctorii chinezi, care au scris primele tratate de acupunctură şi care au trasat prima hartă a meridianelor energetice, ori de către împăratul Chinei, la curtea imperială, pentru dobândirea nemuririi, Qi Gong a ajuns în zilele noastre. Iar o dată cu revoluţia culturală din China este considerat o comoară naţională chineză, fără însă a fi la îndemâna oricui. Formele şi tehnicile care se practică în Qi Gong îşi au originea în preistorie, provenind poate de la alte civilizaţii, ele fiind utilizate, sub diferite denumiri, şi de către alte popoare.  
Referindu-se la istoria Qi Gong-ului, maestrul Song Yong spune: ?Din unghiul medicinei tradiţionale chineze, Qi Gong este artă şi un talent de a învăţa qi-ul real (qi-ul vitalităţii) prin qi - care hrăneşte, pentru a acumula esenţa şi a întări spiritul. Aşa-zisul qi real este un fel de substanţă nutritivă din interiorul corpului, care a fuzionat şi s-a transformat, prin esenţa congenitală şi prin esenţa postnatală primită. El este forţa motivaţională primară pentru activităţile vieţii.? 
Funcţii  
Funcţia de bază a Qi Gong-ului este aceea de a te păstra în formă şi de a revigora corpul. În timpul unui antrenament Qigong, metabolismul consumului de energie şi oxigen pe secundă tinde să scadă, de unde apare evident faptul că se ajunge la înmagazinarea şi la refacerea energiei practicantului de Qi Gong. Pe de altă parte, Qi Gong poate creşte imunitatea corpului omenesc şi îmbunătăţeşte sistemul de circulaţie a sângelui. El scade tensiunea la hipertensivi şi o creşte la cei hipotensivi. Îmbogăţeşte vâscozitatea sângelui, reduce excitabilitatea nervului simpatic, încetineşte ritmul cardiac şi micşorează mult consumul de oxigen al inimii.  Practicarea sa poate duce la îmbunătăţirea excitabilităţii nervului vegetativ. De asemenea, influenţează puternic sistemul digestiv, modul de respiraţie în timpul practicii, determinând o mişcare mai largă a diafragmei. Cezar Culda, autor al volumului ?Lumea minunată a Qigong-ului? afirmă că ?Qigong-ul este o disciplină ce ne reprezintă relaţia omului cu Universul, cu natura. Prin intermediul qigong-ului învăţăm o modalitate prin care omul poate să se cunoască pe el însuşi, în care el percepe în mod direct limita puterii sale.? 
O asociaţie aparte  
În anul 2001, la Timişoara a luat fiinţă ?Asociaţia de Qi Gong Terapeutic?, preşedinte fiind ales Cristian Pinter. Membrii acestei organizaţii se întâlnesc pentru exerciţii practice în zilele de marţi şi joi, cu începere de la ora 17,30, la Bastion, iar sâmbăta, de la ora 10, în aer liber, în Parcul Botanic. Pentru a obţine amănunte privind asociaţia şi cursurile de Qi Gong, îl puteţi suna pe Cristian Pinter la tel. 0744-763 794 sau îi puteţi scrie la adresa de e-mail: cristianpinter@hot mail.com. Qi Gong-ul practicat de membrii asociaţiei este cel însuşit la şcoala lui Song Yong, respectiv ?Formele pentru atingerea înţelepciunii? (Zong Hua Dahui Gong). Este orientat spre terapie şi urmăreşte în primul rând dobândirea unei bune sănătăţi fizice şi mentale, creşterea nivelului energetic individual, creşterea forţei gândului, descoperirea şi cultivarea capacităţilor deosebite aflate în stare latentă, dezvoltarea compasiunii şi moralei, modelarea caracterului şi dezvoltarea spirituală.  
În organizarea ?Asociaţiei de Qi Gong Terapeutic?, în perioada 24 februarie-1 martie 2003, sub deviza ?Sănătate, longevitate, spiritualitate?, se va desfăşura în oraşul de pe Bega un curs intensiv de reflexoterapie susţinut de maestrul chinez Song Yong. Înscrierile se fac la tel. 0744-763 794. Informaţii se pot solicita şi la tel. 212 156 (după ora 20).  
   
Discipolul  
Cristian Pinter s-a născut în 1966, la Timişoara. Actualmente lucrează ca inginer la o societate comercială italiană din oraşul de pe Bega. A practicat ani de-a rândul diferite discipline din domeniul artelor marţiale (karate, aikido etc.). Cu timpul, însă, şi-a dat seama că doreşte ceva mai mult, că vrea să afle ce anume se găseşte în spatele artelor marţiale şi, astfel, a ajuns la Tai Chi. În 1997 l-a cunoscut pe Song Yong, maestru în Qi Gong, care tocmai fusese invitat la Timişoara şi care l-a iniţiat în Qi Gong. Şi cum maeştrii sunt cei care-şi aleg discipolii şi nu invers, Cristian a avut şansa de a fi numit discipol al lui Song Yong. Ceea ce îi permite acum să predea el în-suşi Qi Gong. Mai mult decât atât, Cristian face tratamente (masaj şi Qi Gong) în familie, dar şi unor prieteni şi cunoştinţe, vizate fiind stresul, durerile de spate, de umăr şi dereglările de metabolism. L?am întrebat dacă există incompatibilitate între creştinism şi Qi Gong. Nu, nu există aşa ceva, mi-a răspuns. Ci, mai mult decât atât, există similitudini. ?Din Qi Gong eu iau partea tehnică, iau ce este mai bun. Nu mă bag în partea de dogmă. Eu, ca şi creştin, nu am nici un conflict de conştiinţă. Pe mine, care practic şi budismul şi Qi Gong, aceste două lucruri m-au ajutat să devin un creştin mai bun, să-l înţeleg mai bine pe Christos?.   
   
   
   
Un chinez îndrăgostit de România  
Song Yong a fost profesor de teorie educaţională la Facultatea de Pedagogie din Shenyang, provincia Liaoning, Republica Populară Chineză. În 1987, din cauza examenelor, a stresului şi oboselii, a avut mari probleme cu ochii. A fost sfătuit să urmeze cursuri de Qi Gong. După câteva luni, ajutat la început şi de maestrul său, şi-a rezolvat problemele de sănătate. În 1990, acelaşi maestru l-a invitat să urmeze şi următoarele şase etape  de Qi Gong în capitala ţării, la Beijing. În acest timp, se pune pe studiat la modul cel mai serios şi-şi procură materiale de studiu de la Institutul de Cercetări în Qi Gong. În final, cu permisiunea maestrului, trece el însuşi la predarea Qi Gong-ului. Şi-a susţinut examenul de grad la Institutul de Cercetări în Qi Gong din Shenyang. Un al doilea examen l-a susţinut la Facultatea de la Dongbei, trecând ambele probe, cea scrisă şi, respectiv, cea practică, aceasta din urmă constând din emiterea de energie înspre un aparat care măsura câmpurile electric şi magnetic. În 1996, Institutul de Cercetări în Medicină Alternativă din Liaoning i-a propus un contract pentru Europa. Astfel a ajuns şi în România, iar în 1997, a luat cuvântul la Conferinţa Internaţională de Terapii Complementare de la Arad, unde a vorbit despre conlucrarea dintre principiile medicinei clasice şi cele ale Qi Gong-ului, despre capacitatea palmei de a simţi locul bolnav şi despre capacitatea vizualizării aurei. De la Arad la Timişoara nu a mai fost decât un pas. 
AGENDA nr. 8/22 februarie 2003 
 
Your rating: None Average: 8.3 (4 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1143314
  • Unique Visitors: 24976
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.