proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Radiografia unui caz banal

 

Dușan Baiski - Radiografia unui ca banalDuşan Baiski
Radiografia unui caz banal 
Editura "Facla" din Timişoara - 1988 (proză scurtă) 
 
„Salca de dincolo de peron se topise şi acum privea cerul printre rădăcini. Traversele îmbăiate în motorină se subţiaseră şi se torsionaseră ca nişte beţe de chibrituri arse. Liziera dinspre Mureş ardea mocnit cu flăcări verzui, decolorate. În răcoarea biroului, dezbrăcat la maiou şi cu chipiul dat pe spate, şeful de gară, Pascu, dezlega cuvinte încrucişate.  
Uitat pe boltă, soarele de iulie îşi înfipsese razele în ceafa cantonierului Matei şi-l urmărea, păşind împreună cu el de pe o traversă pe alta.  
Matei venea de la canton. În mâna stângă ţinea un bidon de plastic de cinci litri, iar în cea dreaptă o paporniţă plină cu ouă. Avea vestonul desfăcut, lăsând la vedere pieptul cu câteva smocuri de păr roşcat. Costeliv ca un cal proprietate comună , îşi puncta fiecare pas cu câte o gâfâială profundă, pornită parcă din burtă. Prin minte îi roiau gânduri confuze, somnoroase. La un moment dat se opri. Depuse paporniţa pe pietrişul dintre traverse şi-şi duse degetele spre gură. Atunci se văzu batista legată în jurul lor.Suflă în ele, întoarse capul cumva cu teamă, apoi ridică paporniţa şi o luă din loc.“ 
 
CUPRINS:
- Aşteptarea 
- Impactul 
- Culoarul 
- Alisa, vântul 
- Castelul 
- Privind printr-un ciob de sticlă 
- Femeia din fântână 
- Radiografia unui caz banal  
- Dimineaţa unui bărbat cuminte 
- Cer de smarald şi pălării din pai 
- Ploaia 
- Fructul 
- Dulapul 
- Discretă, singurătatea 
- Secretul 
- Bătrânul şi bicicleta  
 
NOTĂ: Coperta: Emil Constantin (după o idee de Duşan Baiski). Redactor de carte a fost Ion Anghel. Tehnoredactor: Ioan I. Iancu.
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1143198
  • Unique Visitors: 24974
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.