proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Puterea miraculoasă a apei

Ideile cele mai simple sunt, totodată, şi cele mai valoroase 

Câteva din secretele apei  
 Pământul păstrează, de regulă, pentru apa din fântâni, o temperatură relativ constantă, între 11 şi 15 grade Celsius. La 4 grade Celsius, apa are cel mai mic volum şi cea mai mare densitate, ceea ce permite existenţa vieţii acvatice şi pe timp de iarnă. De asemenea, apa poate înmagazina şi, ulterior, poate ceda căldură. Ei şi, veţi spune. Toate astea le ştiaţi încă din clasele elementare. Numai că nu v-aţi folosit de aceste cunoştinţe deoarece vă sunt mai la îndemână energia electrică, benzina, gazul metan, mult mai eficiente. Curând, însă, tot mai mulţi români vor învăţa nu doar economia la sânge, ci şi redescoperirea ideilor simple.  
Căldură bună pentru... şale  
 La ţară, unde aşternuturile în camerele slab încălzite sunt inconfortabile, oamenii pun sub plapumă cărămizi fierbinţi învelite în cârpe ori sare caldă în pungi de pânză. Ce le recomandă Alexandru Stoian lor, dar şi celor de la apartamentele de bloc? Iată: se iau 3 recipiente din plastic a câte 2 litri fiecare, din cele folosite la îmbutelierea apelor minerale sau băuturilor răcoritoare. Se încălzesc până la fierbere, într-o oală de 4-6 litri, cu capac, 4 litri de apă. În recipiente se pun cu o cană şi o pâlnie câte trei sferturi de litru de apă rece. Recipientele se completează apoi cu apa fiartă şi se închid bine cu dopurile lor orginale. Se pun apoi sub aşternut, unul la picioare, unul la şale, şi unul la piept. Timp de 5-6 ore vă veţi simţi excelent într-o cameră unde sunt 10-12 grade Celsius.   
Un alt fel de pompă  
 Este bine ştiut faptul că plantele au nevoie de apă atunci când e (mai mult) soare. Adică atunci când pompa solară inventată de profesorul Stoian dă randament maxim. Inventată de el cu mai mulţi ani în urmă, când nu avea ca deviză ?Ideile simple sunt cele mai valoroase", instalaţia este, conform descrierii din anexa la brevetul de invenţie respectiv, relativ complicată, însă inventatorul este hotărât să revină şi să regândească totul. Pompa cu pricina foloseşte energia solară pentru pomparea apei din pânza freatică. Scopul invenţiei este creşterea randamentului energetic de pompare. Problema pe care o rezolvă aceasta este realizarea unei instalaţii de pompare în care şi condensul rezultat din vaporii unui fluid evaporat să fie introdus în circuit. Invenţia poate fi folosită îndeosebi în agricultură. De reţinut şi faptul că instalaţia poate funcţiona şi dacă foloseşte energia apelor geotermale. Avantajul său constă în reducerea de energie convenţională şi combustibil pentru pomparea apei prin mijloacele clasice.  
O bucurie pentru bucătărese  
 O soluţie uimitor de simplă şi relativ la îndemâna oricui este ceea ce se numeşte ?Instalaţie pentru captarea energiei solare", prin care energia soarelui încălzeşte apa. Instalaţia foloseşte vaporizarea unui lichid prin evaporare, sub acţiunea radiaţiei solare incidente într-un captator solar plan, vaporii fiind dirijaţi printr-o conductă de policlorură de vinil într-o conductă metalică, montată într-un vas cilindric, vas care va conţine apa ce va fi încălzită şi distribuită la consumator. Prin aplicarea invenţiei se obţin mai multe avantaje şi anume: fiabilitate ridicată, deoarece instalaţia nu are piese în mişcare; nu e nevoie de personal de supraveghere şi întreţinere decât în cazuri extrem de rare; elementele constructive sunt simplu de realizat, asigurându-se o bună etanşare şi diminuarea pierderilor de căldură; se realizează un randament ridicat; greutatea e de 10 ori mai mică decât a instalaţiilor similare.  
Cartierul  „Soarelui"  
 Timişorenii îşi mai amintesc poate de primele blocuri din Cartierul ?Soarelui", care aveau montate pe acoperişuri instalaţii de captare a energiei solare. Cum asta se întâmpla într-o perioadă când căldura şi curentul electric se întrerupeau sistematic, invidia celor care locuiau în ?cutii de chibrituri" fără asemenea instalaţii pe acoperişuri era pe măsură. Despre aceste ?minunăţii" nu au ezitat să scrie laudativ ziarele comuniste ale vremii. Dar... din toate acestea s-a ales praful. Este celebru în rândul celor care frecventează Clubul de inventică de la Casa Universitarilor motivul care a dus la ?falimentarea" acestora: după ce statul a investit în ele milioane de lei (mulţi la vremea respectivă), nu a avut bani să plătească un om care să evacueze iarna apa din instalaţii. Drept urmare, apa a îngheţat, a deteriorat instalaţiile şi le-a făcut inutile. Cei care au avut prilejul să călătorească în ţările mediteraneene sau cu climă caldă au putut vedea pe extrem de multe clădiri captatoare solare, dovadă că ele dau randament şi permit o economie apreciabilă de bani şi energie convenţională.  
Orientare după astrul zilei  
 Şi fiindcă tot a inventat un captator solar, profesorul Stoian nu s-a lăsat până nu a inventat şi o ?Instalaţie pentru orientarea captatoarelor solare", destinată urmăririi mişcării aparente a soarelui şi care permite obţinerea de performanţe ridicate de către un captator solar fără sursă suplimentară de energie. Dacă alte instalaţii care îndeplinesc acelaşi rol folosesc mai multe motoare, acţionate electric, invenţia  de faţă nu folo-seşte altceva decât o forţă la îndemâna oricui şi pe care o resimţim cu toţii: forţa gravitaţională. Iată şi alte avantaje: instalaţia nu depinde de existenţa unei surse de energie electrică; creşte randamentul captatoarelor solare; construcţia este simplă şi robustă; fiabilitatea e ridicată.  
Ultima ispravă a inventatorului  
 Profesorul Stoian nu se lasă învins de greutăţi. Actualmente a depus la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci o cerere de brevet de invenţie pentru un procedeu de pulverizare a apei deasupra serelor. Prin pulverizare se formează o perdea intermediară între seră şi mediul înconjurător, cu temperatură pozitivă, care va menţine şi în interiorul serei o căldură pozitivă. Perdeaua permite o economie de combustibil de 50%. Procentul este considerabil îndeosebi acum, când preţul gigacaloriei creşte precum voinicul din poveste, preţul kilowatului va creşte la fel când se va frâu liber concurenţei în domeniu, iar presiunea gazului metan s-a obişnuit să scadă taman în perioadele critice. Cunoscând un florar din oraşul de pe Bega, i-am povestit despre această idee a profesorului şi s-a arătat deosebit de interesat, fiind chiar de acord să o experimenteze cât mai curând pe o seră mai mică.  
Probleme şi iar probleme  
 Dar, vă veţi întreba, cine foloseşte toate aceste invenţii ale profesorului Stoian? Întrebarea este, evident, firească. Din păcate, însă, în România cercetarea şi sprijinul financiar pentru cercetare, deci, implicit, pentru punerea în practică a multor invenţii şi inovaţii, este la pământ. Brevetele rămân în continuare la faza de documente de bibliotecă. Or, cu bani, s-ar realiza acele modele industriale capabile nu doar să permită verificarea practică a uneia sau alteia dintre invenţii şi îmbunătăţirea lor, ci şi convingerea investitorilor să cumpere invenţiile.   
 Până una-alta, exodul de creiere continuă spre ţările bogate, care au destui bani pentru a experimenta orice, chiar şi lucruri dintre cele mai trăsnite, şi care, astfel, devin şi mai bogate. Iar România rămâne tot mai săracă, cu o ofertă bună doar de forţă de muncă.  
   
Profesorul  
 Alexandru Stoian s-a născut pe 24 aprilie 1946, în judeţul Ilfov. Este absolvent al Facultăţii de Fizică şi Chimie din Bucureşti. În 1978, se stabileşte la Timişoara, de unde este soţia sa. În 1986 a fost numit inspector şcolar pentru disciplina fizică şi responsabil cu activitatea de cercetare în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş care, în cinci ani, a obţinut 12 brevete de invenţie, din care 7 sunt ale profesorului Stoian. Şi anume: instalaţie pentru orientarea captatoarelor solare; captator solar; pompă solară; procedeu şi aparat pentru generarea energiei electrice; pompă pentru lichide corozive; aparat pentru măsurarea forţelor; aparat pentru separarea ionilor dintr-un electrolit. Este lesne de observat că inventatorul alocă foarte mult timp pentru lucrurile care pot servi ca surse alternative de energie. Şi cum în Banat vântul nu prea este generos, atenţia sa este îndreptată către uriaşa sursă de energie care este Soarele, această zonă de ţară beneficiind de un număr mare de zile însorite. În clipa de faţă, profesorul Stoian a depus la Oficial de Stat pentru Invenţii şi Mărci o cerere pentru brevetarea unei instalaţii pentru economisirea energiei la sere. Funcţionează ca profesor de fizică la Liceul de Informatică ?Grigore Moisil" şi ca inspector şcolar la disciplina fizică în cadrul I.Ş.J. Timiş.  
   
Iarna...  
 Recipiente pe gratis, economie de energie la nivel de ţară de zeci de miliarde de lei, răsaduri şi, deci, şi recolte cu două săptămâni mai devreme - acestea sunt câteva din avantajele folosirii energiei solare pentru încălzirea banalelor recipiente albe, transparente, de la ape minerale şi sucuri răcoritoare. Dar iată cum se procedează. Se umplu recipientele, în prealabil spălate, cu apă potabilă, se închid cu dopurile originale şi se aşază, una lângă alta, la două degete de geam, în interior, pe pervaz sau, şi mai eficient, pe rafturi. În sere şi solarii, recipientele vor fi aşezate în jurul pereţilor şi între rândurile de plante. Pentru fiecare metru pătrat de balcon, seră sau solar, susţine profesorul Stoian, sunt necesari 40 de litri de apă care, în timpul zilei, vor înmagazina aproximativ 1 kWh prin folosirea energiei solare, energie care va fi cedată treptat în timpul nopţii. Astfel, nu doar că se păstrează în interior o temperatură pozitivă, dar se şi economisesc mai mult de o mie de lei pe zi de fiecare metru pătrat. Rezervoarele de energie se pot folosi între lunile martie şi noiembrie în solarii şi în toate lunile anului, în sere şi balcoane închise.  
Calorifer sau frigider?  
 La începutul secolului trecut, profesorul Stoian ar fi câştigat o avere cu invenţia sa ?Instalaţie de încălzire cu circuit natural". De ce? Pentru că, pe timp de iarnă, instalaţia sa încălzeşte camerele, iar pe timp de vară le răceşte. Totul extrem de simplu: aproape fără nici o modificare şi folosind aceeaşi sursă: apa de fântână. Mediile economice occidentale ale vremii lansaseră un concurs tocmai pe această temă. Iată despre ce este vorba. Sursa, respectiv apa de fântână, trebuie să fie aproape de casă, iar înălţimea de la nivelul apei şi până în cel mai înalt punct al instalaţiei nu trebuie să depăşească 10 metri. Instalaţia presupune două conducte din polietilenă, care au două capete în apa fântânii, iar altele două, conectate la calorifer. Una dintre ele va juca, în prima fază, rolul de sorb. Când temperatura din încăpere scade sub 10 grade Celsius, apa din sistemul radiant cedează căldura, se răceşte, îşi măreşte densitatea şi coboară în fântână, locul ei fiind luat de apa mai caldă care pătrunde din fântână prin sorb şi cealaltă conductă, realizându-se un circuit natural al apei prin instalaţie. Temperatura incintei va fi menţinută la o temperatură cuprinsă între 6 şi 8 grade Celsius. Pe timp de vară, prin montarea unei pompe de mică putere, instalaţia se poate folosi pentru răcirea camerei, apa folosită fiind tot cea din fântână, mai rece decât aerul de afară.   
   
AGENDA nr. 3/19 ianuarie 2002
Your rating: None Average: 8.3 (8 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1143314
  • Unique Visitors: 24976
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.