proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Poveste de familie cu motociclete şi premii

Visul (încă) neîmplinit al lui Ionel Pascotă junior este să-şi cumpere un ?Ducati 999? sau o ?Honda Fireblade? 

Bunicul  
Despre meserii duse din tată-n fiu s-a mai auzit. Dar despre pasiunea pentru motociclete, mai rar. În familia Pascotă, dragostea pentru ?bicicleta cu motor? a avut-o pentru întâia oară Ioan Ilie Pascotă. Adică bunicul. Acesta a fost, în 1948, vicecampion balcanic la motociclism viteză, la clasa 500 cmc. De asemenea, bănăţeanul a deţinut patru titluri de campion republican. Din nefericire, motociclismul în-  
seamnă şi pericol, căzăturile putând avea urmări tragice. Bunicul Ioan Ilie Pascotă a murit de la un astfel de accident de motocicletă. A lăsat în urmă o familie îndurerată, suporteri trişti, o vitrină cu diplome şi trofee câştigate, doi fii deja molipsiţi de virusul moto şi o motocicletă marca NSU, fabricată în 1933, aflată şi acum în posesia familiei Pascotă din Giroc şi încă în stare de funcţionare. 
Fiii  
Ioan Ilie Pascotă a avut doi fii, pe Ionel şi Petrică. Petrică a participat la concursurile de motociclism până în 1990, iar Ionel, până în 1993. Petrică deţine un titlu de campion republican câştigat în 1979, la clasa 125 cmc, opt titluri de vicecampion şi 10 medalii de bronz. Motocicleta sa preferată a fost un ?Maico?. Ionel Pascotă (senior) are şase titluri de campion naţional: în 1970, la clasa 500 cmc, cu o motocicletă NSU, în 1973, la clasa 250 cmc, cu o motocicletă CZ, în 1976, 1977, 1978 şi 1979, la clasa 175 cmc, cu o motocicletă MZ. De asemenea, deţine 12 titluri de vicecampion naţional şi 20 de medalii de bronz (tricecampion). Pasiunea sa pentru motociclete   
nu s-a limitat însă doar   
la participarea la concursuri. Actualmente, este antrenor al lotului naţional de motociclism, iar rolul său în acest sport a fost recunoscut de Federaţia Română de Motociclism, care l-a şi cooptat în biroul său de conducere. 
Nepotul  
Cum aşchia nu sare departe de trunchi, nici nepotul nu a scăpat nemolipsit de dragostea pentru motociclete şi competiţii. Ionel Pascotă junior s-a născut pe 14 iulie 1979, la Timişoara, şi primul cântec de leagăn i-a fost, evident, cântecul motoarelor de motocicletă. Este absolvent al Liceului M.I.U. din Timişoara şi doreşte să devină student la Facultatea de Sport din cadrul Universităţii ?Tibiscus?. La vârsta când alţii învaţă mersul pe tricicletă, trotinetă sau bicicletă, nepotul a încălecat prima motocicletă la şase ani. În 1993, a luat parte la prima întrecere de profil, respectiv la ultimul concurs organizat pe străzile Timişoarei, unde a ocupat locul trei.  
Campionul  
Tot în 1993, Ionel a câştigat locul trei la clasa 50 cmc. Din 1994 începe ascensiunea, Ionel câştigând titlul de vicecampion naţional, la clasa de 50 cmc, faptă pe care a repetat-o şi anul următor, în 1995. În 1996 şi 1997, este campion naţional la clasa de 50 cmc. În 1998 şi 1999, concursurile îi aduc de două ori câte un titlu de vicecampion naţional. În anul 2000, ocupă un loc patru la clasa supersport (600 cmc), pentru ca, un an mai târziu, să devină vicecampion naţional la aceeaşi clasă. Anul 2002 îi aduce nu mai puţin de două titluri de campion naţional, unul la clasa supersport şi celălalt la clasa superbike. Nici 2003 nu a început rău, la etapa naţională de la Caransebeş el ocupând locul I, la clasa supersport, cu o moto-  
cicletă ?Yamaha? de 600 cmc. În 14 şi 15 iunie a.c., va lua parte la cea de-a doua etapă naţională de motociclism viteză de la Arad şi, totodată, cea de-a doua etapă a Campionatului Balcanic, unde vor participa concurenţi din nouă ţări. Dacă Federaţia Română de Motociclism va face rost de o motocicletă echipată special, Ionel Pascotă junior speră să concureze şi în cadrul Campionatului de Supermoto de la Bucureşti. La sfârşitul acestui an, va lua parte la Campionatul European de Motociclism Viteză. Doreşte să câştige titlul de campion la clasa supersport atât la campionatul naţional, cât şi la cel balcanic. 
Banii, veşnica problemă  
Nici lumea motociclismului nu e totalmente lipsită de necazuri. Problema cea mai mare a motocicliştilor români este lipsa de bani şi, deci, lipsa unor motociclete performante, care costă multe mii de dolari. Iar lipsa motocicletelor performante îi împiedică pe sportivii români să participe la multe dintre concursurile internaţionale. Însăşi Federaţia Română de Motociclism se află la început de drum, abia pe 8 martie a.c. solicitându-se realizarea de regulamente pentru secţiile viteză pe circuit, motocross, enduro, dirt-track şi supermoto. În vestul ţării, cele mai tari cluburi de motociclism sunt ?Las Vegas? din Arad şi, respectiv, ? Lupo Racing? din Timişoara. Ionel Pascotă junior este membru al Clubului ?Las Vegas?.   
   
   
   
Dincolo de concursuri  
Familia Pascotă are acasă vitrine pline cu medalii şi un dulap, la fel de plin, cu diplome. Însă dincolo de toate acestea se află oameni ca toţi oamenii. Motociclismul înseamnă risc, înseamnă accidente, durere, suferinţă. Dacă bunicul a murit de la un accident, Ionel Pascotă junior s-a ales şi el cu coate şi genunchi zdreliţi, dinţi sparţi şi, în 2002, chiar cu o mână ruptă. Dar, spune el, dacă iei în  seamă toate acestea, nu are rost să te înscrii la vreun concurs de motociclism. Într-o competiţie trebuie să intri fără teamă. Esenţial este însă faptul că, în ultimii ani, motocicletele au evoluat la capitolul securitate şi performanţe, mersul este mai lin, iar viteza, mai mare. În plus, s-a schimbat şi stilul de condus, astăzi vorbindu-se de un stil deloc sau foarte puţin brutal. L-am întrebat pe Ionel Pascotă junior despre atitudinea femeilor în familia Pascotă. Mama, spune el, leşină la primul lui tur de pistă. Prietena sa, Corina, este îngerul său păzitor, veghind ca el să mănânce şi să doarmă la timp. Iar pe tatăl lui, la  sfârşitul concursului, îl găseşte plângând. ?Şi tu, când vei avea un fiu şi vei umbla pe traseu după el, vei plânge?, i-a mărturisit acesta. În sfârşit, mai trebuie spus că juniorului îi plac câinii, el fiind proprietarul a două exemplare din rasa Rotweiller, blânde ca? pisicile. Ionel Pascotă junior nu poate fi însă văzut prin oraş cu motocicleta, îndeosebi după accidentul pe care l-a avut în 2000. Când are treburi pe la Timişoara, vine cu maşina. Motocicletele nu ar avea ce să caute pe străzile urbane, spune el. Şi nu agreează nici găştile de motociclişti. Pentru el motocicleta este doar un sport.  
   
   
Magazinul Internet  
Motocicliştii nu pot lipsi nici de pe Internet. Astfel, la adresa www. emotors.go.ro/moto. htm puteţi găsi ştiri proaspete din domeniu, respectiv rezultatele etapelor de concurs la motociclism viteză din diverse ţări şi calendarul competiţional. Un site bine pus la punct este cel al clubului bucureştean ?Pro Bike?, cu adresa www. pro-bike.ro, unde, pe lângă fotografii din diferite concursuri şi chiar filme, puteţi găsi inclusiv un forum de discuţii şi o rubrică de vânzări-cumpărări. Federaţia Română de Motociclism are un site propriu la http://www.frmoto.cjb.net/. O altă adresă este www. enduromania.net/, accesibilă însă doar în germană şi engleză. Pentru cei împătimiţi, există multe alte adrese de producători, accesorii, cluburi etc. La www.mcnews.com puteţi găsi tot ceea ce vă interesează.  
   
AGENDA nr. 24/14 iunie 2003 
 
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1142226
  • Unique Visitors: 24951
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 2 vizitatori online.