proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Pisica, între adoraţie şi vânătoare de vrăjitoare

Cel mai mare titlu deţinut de o pisică din România - Grand Campion  International - aparţine motanului Barfrusi Excelsior Casanova 

Bernard Shaw afirma că omul se poate considera civilizat numai în măsura în care poate înţelege un suflet de pisică. Iar Louis Pasteur declara pisica drept animalul cel mai curat şi mai lipsit de viruşi şi bacili. Cât adevăr există în aceste cuvinte? Pentru a răspunde, amintiţi-vă de pisicile din imediata dumneavoastră apropiere şi de dramele lor.  
   
Istorie  
Nici nu şi-ar fi închipuit vreodată egiptenii că felina care îi ajuta în antichitate să ocrotească recoltele de cereale de şoareci şi şobolani va ajunge cel mai răsfăţat animal de companie. Deşi îmblânzită după câine şi mult mai capricioasă decât acesta, pisica va ajunge în lumea antică subiect de veneraţie. De altfel, nici nu e de mirare că pisicile, o dată moarte, erau îmbălsămate aidoma oamenilor de vază şi erau îngropate în cimitire proprii. Pisica a fost adusă ulterior şi în Europa. Numai că, aici, această felină va cunoaşte una din cele mai negre perioade ale sale: Evul Mediu. Superstiţiile au făcut din ea, îndeosebi din cea cu blana neagră, un accesoriu al vrăjitoarelor. Vânătorii de vrăjitoare aproape că au distrus întreaga populaţie de pisici din Europa într-o perioadă când şobolanii invadau Vechiul Continent aducând cu ei şi ciuma. Nesăbuinţa umană avea să coste scump.  
Persanele  
La începutul secolului al XIX-lea, europenii au început să crească pisici de rasă, cea mai populară devenind, în timp, Persana. Se spune că, printr-o întâmplare, în secolul al XVII-lea, la Curtea Angliei este adusă de o caravană cu mirodenii din India şi Persia o pisică având părul lung şi faţa mai turtită. Englezii i-au spus ?Persana". Mai apoi, în baza scrierilor hieroglifice, s-a dovedit că rasa respectivă a apărut în anul 1684 î.Hr. Pisicile Persane, deosebite din mai multe puncte de vedere de suratele lor, cunosc o mare varietate de culori şi nuanţe - peste 250, ceea ce a determinat, în cadrul competiţiilor de profil, clasificarea lor în şapte categorii de culori.  
Rase  
Desigur, rasele de pisici sunt multe, însă ne vom limita la a vă aminti cele mai importante şi, totodată, recunoscute de Federaţia Internaţională a Felinelor. Precizăm că unul dintre criteriile aplicate de F.I.Fe. pentru recunoaşterea unei rase este acela de supravieţuire în condiţii naturale, de libertate. Iată care sunt acestea: Abisiniană, Balinesă, Bengală, Sacră de Birmania, Burmesă, Burmilla, Devon Rex, Chartreux, Cornish Rex, Egyptian Mau, Exotică, German Rex, Japanese Bobtail, Javaneze, Korat, Maine Coon, Manx, Norvegiană de pădure, Ocicat, Orientală, Persană, Ragdol, Albas-tră de Rusia, Siameză, Somaleză, Angora Turcească, Van Turcească.   
Jocuri  
Clasicul ghem de lână rostogolit de pisoi pe sub mobilele din casa bunicii riscă să piardă teren în faţa jocurilor de computer special născocite pentru pisici. Informaticienii au realizat deja asemenea programe (vezi http://www.cyber pounce.com). Pachetul este alcătuit din unsprezece jocuri, scopul său fiind acela de a trezi instinctul de vânătoare şi a le oferi mâţelor păsări, şoareci şi păianjeni virtuali. CyberPounce a reuşit performanţa de a acapara atenţia pisicilor până la 10 minute, însă nu toate ?muşcă" din momeala de pe ecranul de sticlă, unele având gusturi diferite.  
F.B.I.-ul  şi pisicile-bonsai  
Un student din Boston a pus pe jar iubitorii de animale, dar şi F.B.I.-ul: a realizat un website satiric la adresa crescătorilor de pisici ? a aplicat arta bonsai de creştere a plantelor la puii de pisică. Altfel spus, puii sunt introduşi într-un recipient închis unde sunt hrăniţi prin-  
tr-un furtun. Devenind maturi, aceştia vor rămâne la aceeaşi mărime. Cu toate protestele organizaţiilor pentru protecţia animalelor şi în ciuda poziţiei F.BI.-ului, site-ul poate fi în continuare vizitat la adresa: http://bonsaikitten.com.  
   
Federaţia Felinelor din România  
Sediul central, la Timişoara  
Existenţa în urbea de pe Bega a unei filiale a Asociaţiei Feline Române nu a rezolvat necesităţile iubitorilor de pisici din această zonă a ţării, astfel că, în 2001, ia naştere ceea ce se numeşte Federaţia Felinelor din România, cu sediul central la Timişoara, Bd. Republicii nr. 1, ap. 24. În calitate de preşedinte al acestei asociaţii a fost aleasă dna dr. Oana Popa. Membrii F.F.R. deţin peste 200 de pisici cu sau fără pedigree şi sunt din Timişoara, Arad, Oradea, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Galaţi şi Bucureşti. F.F.R. colaborează cu revista ?Pisica". De alfel, primul număr al acestei publicaţii de specialitate a fost lansat chiar în municipiul nostru, cu prilejul primei expoziţii organizate de F.F.R. Una dintre intenţiile F.F.R. este aceea de afiliere la o asociaţie internaţională de profil: F.I.Fe. (Federaţia Internaţională a Felinelor), W.C.F. (World Cat federation) sau T.I.C.A. (The International Cat Association).  
În avangardă  
Activitatea membrilor F.F.R. este remarcabilă. Astfel, la expoziţia de la Brno, din Cehia, organizată de asociaţiile de profil din Cehia şi Austria, singura persoană din România invitată în calitate de steward a fost dna Tatiana Babici, vicepreşedinta F.F.R., care, în curând, va demara primul curs de steward din România. Stewardul este persoana care, la o expoziţie, preia pisica de la proprietar şi o prezintă în faţa arbitrilor. A deveni steward înseamnă a parcurge prima treaptă spre funcţia de arbitru. Pe de altă parte, F.F.R. va organiza în fiecare zi de miercuri şi vineri, de la ora 17, la Colegiul Tehnic (fostul grup Şcolar M.I.U.) din Piaţa Huniazilor, întâlniri ale membrilor săi. Subiectul principal îl va constitui, fără doar şi poate, pisica.   
Probleme  
În Timişoara există aproximativ 15 cabinete medicale veterinare, însă nici un medic specializat în feline. De unde şi ambiţia dnei dr. Oana Popa de a se specializa şi de a veni, astfel, în sprijinul iubitorilor de pisici. De amintit că, prin strădania ei, membrii F.F.R. îşi pot aduce gratuit la consultaţie pisicile la Cabinetul veterinar ?Dr. Rusnac Mircea" din str. Negoiul nr. 17, tel. 181606, 093-643505 (orar, de lunea până vinerea, între 9,30-14 şi 16-19, iar sâmbăta între 9,30-14).   
Expoziţie  
   
   
Expoziţie, în decembrie  
Cel mai mare titlu deţinut de o pisică în România, respectiv Grand Champion International (participare la 12 expoziţii internaţionale), aparţine unui motan din Timişoara din rasa Persan arlechin alb-albastru (o varietate de culoare rar întâlnită la pisici). Masculul, pe nume Barfrusi Excelsior Casanova, a ajuns în România din Ungaria, prin Serbia. De reţinut că, în cazul pisicilor cu pedigree, numele include şi denumirea crescătoriei din care provine felina, în cazul de faţă ?Barfrusi Excelsior". În ţară trăiesc doar trei astfel de pisici. F.F.R. se mai poate însă mândri şi cu mai multe titluri de ?Best of best" internaţionale. Acestea au fost obţinute la expoziţiile internaţionale de la Belgrad (8 şi 9 septembrie 2001) şi, respectiv, Bucureşti (14 octombrie 2001). Toate trei au fost obţinute de motanul Siamez alb BT Lotus White Liliom. Un alt motan, însă castrat, din rasa Oriental havana (de culoare maro-ciocolatie), pe nume BT Lotus Rufus, a obţinut la Belgrad două titluri de ?Best of Best" Cei trei motani aparţin dnei Tatiana Babici din Timişoara. De remarcat că la Belgrad au fost expuse 17 pisici din cadrul F.F.R., zece fiind din Timişoara, toate obţinând de la excelent în sus şi toate având pedigree. Singurul din cele două exemplare din România, cu pedigree, din rasa Albastră de Rusia aparţine dnei dr. Oana Popa, preşedinta F.F.R. Iar singurul exemplar cu pedigree din ţară din rasa British se află tot la Timişoara.  
În Timişoara există mai multe crescătorii de pisici Persane şi Orientale înregistrate la F.F.R., iar unele inclusiv la asociaţii internaţionale de profil. Aşadar, cei interesaţi au de unde alege. O şansă în plus va fi şi Expoziţia internaţională de pisici din 1 şi 2 decembrie, de la Casa Tineretului, la care au fost invitaţi să participe şi expozanţi membri ai asociaţiilor de feline din Iugoslavia, Ungaria şi Rusia, care vor veni cu pui de valoare. De asemenea, au fost solicitaţi să vină şi arbitri din străinătate, ceea ce va permite membrilor F.F.R. să atesteze şi pe plan internaţional valoarea pisicilor pe care le deţin. Informaţii, la tel. 295078 şi 181606.  
   
   
Pe Internet  
Iubitorii de animale de companie sunt deosebit de activi şi pe Internet, modalitatea cea mai rapidă şi mai ieftină (dacă nu chiar gratuită) pentru a obţine documentaţia necesară şi pentru a face schimburi de experienţă cu persoane din lumea întreagă şi având aceleaşi preocupări. La adresa http://pets. home.ro se află deocamdată singurul portal românesc dedicat animalelor de companie şi conţine rubricile: căţei, păsări, peşti, pisici, reptile şi rozătoare.   
 Cum cele mai îndrăgite dintre pisici par a fi persanele, acestea au site-uri dedicate, unul fiind la adresa http://www. persian-cats.ro (în limbile engleză, română şi rusă) şi aparţinând crescătoriei ?Paradies". Explicaţiile conţinute sunt detaliate şi foarte utile pentru iniţiere în creşterea pisicilor Persane. Aceleiaşi rase de pisici îi este dedicat şi site-ul http://aristocrat.ebony.ro (în limbile română şi engleză), al crescătoriei ?Alsian Cattery", de asemenea foarte complex prin informaţii.  
   
AGENDA nr. 46/17 noiembrie 2001
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1139834
  • Unique Visitors: 24916
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.