proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Meditaţia transcedentală sau reţeta secretului fericirii

Toate problemele oamenilor sunt datorate stresului din conştiinţa colectivă MT, ca sperietoare 

În 1981, în România se vorbea pe şoptite despre un grup de persoane care, întrucât practicau meditaţia transcedentală (MT), au fost pedepsite de către regimul comunist, iar facultăţile de psihologie au fost desfiinţate. ?Să fi fost acea mică perioadă fericită, în care o elită a intelectualilor acestei ţări a oferit ţării o mostră din gustul utopiei cuplând conştiinţa naţională la acea sursă de ordine care este câmpul unificat de inteligenţă pură? Declinul şi infernul instaurat încet, dar sigur, după 1981 să fi fost numai istoria unei ţări decuplate de la sursa de ordine a câmpului de inteligenţă pură??, se întreba Sorin Bălan în ?Istoria ca meditaţie transcedentală?. Cu mai mulţi ani în urmă, am primit un e-mail prin care eram invitat să mă înscriu la cursurile Universităţii de Management Maharishi. Cum nu ştiam despre ce este vorba, am cerut detalii. Recent, mi-am găsit numele pe site-ul http://anti-stress.tripod.ro, site oficial al mişcării MT din România, în deschiderea unui articol cu titlul ?Religie şi MT? conceput ca un răspuns pentru mine. De asemenea, l-am contactat pe Sergiu Carcea, din Republica Moldova, profesor de MT pentru România, pentru a-i solicita câteva răspunsuri privind MT. Sergiu a dobândit cunoştinţele despre MT la Universitatea Vedică Maharishi din Lvov (Ucraina). 
România, fără profesori de MT  
În România s-au iniţiat până acum aproximativ   
2 000 de persoane, din toate păturile sociale.  Dar, spune Sergiu, România este singura ţară din Europa fără profesori de MT şi, desigur, fără activitate MT. ?România a avut marea posibilitate să aibă şi profesorii săi de MT cu 20 de ani în urmă. Dar, după cum ştiţi, nu a fost să fie. Pe atunci, ţările din C.S.I. nici nu visau la aşa ceva. Acum, însă, practic în toate oraşele mari din fostele ţări ale C.S.I. există centre de MT. În România am fost invitat de către membrii fondatori al Asociaţiei de MT şi, desigur, cu permisiunea lui Maharishi. Maharishi zice că: ŤAceastă cunoaştere pură trebuie să fie predată şi primită în limba natală, în limba în care vorbeşte şi comunică mama şi tatať. Şi deoarece moldovenii şi românii vorbesc aceeaşi limbă, era şi normal ca Maharishi să ne propună nouă, profesorilor MT din R. Moldova, să începem activitatea MT în România şi nu altor profesori străini, care vorbesc o altă limbă. Înţeleg că pentru români era mai bine dacă venea cineva din Occident, dar, cum am mai spus, e imposibil acest lucru. Cunoaşterea nu trebuie să capete o formă denaturată în timp ce se transmite discipolului. Trebuie să se păstreze în plinătatea sa pură. Limba - în cazul acesta - are un rol important, poate chiar cel mai important...? 
Ce este şi ce nu este MT?  
MT este o formă de meditaţie potrivită în particular oamenilor activi, care vor să beneficieze de o practică fără a adopta o nouă doctrină religioasă şi fără a petrece săptămâni sau ani de retragere într-o mănăstire, spune Sergiu Carcea.  MT nu este o religie, o filosofie sau un mod de viaţă. Este o tehnică simplă,  fără efort, pentru expansiunea conştiinţei, care conduce la îmbunătăţirea vieţii. Termenul ?transcendental? înseamnă ?a merge dincolo? şi Maharishi susţine că MT oferă acces la un rezervor de energie şi ?inteligenţă creatoare? care se află la sursa gândului în cele mai profunde straturi ale psihicului. Contactarea acestui izvor profund permite realizarea potenţialului uman unic. Spre deosebire de alte tehnici de meditaţie înconjurate de ornamente şi filosofii esoterice, nu cere ritualuri pregătitoare, un cadru anume sau o postură neobişnuită. MT nu este un talent special, ci simpla activare a potenţialităţii de care fiecare sistem nervos este făcut să se bucure. De aceea, MT poate fi uşor învăţată şi practicată de oricine.  MT este o metodă, un mijloc, o tehnică ce oferă sistemului nervos o odihnă foarte profundă. După 15-20 de minute de MT, corpul şi mintea obţin o odihnă de trei ori mai mai profundă decât după cinci ore de somn adânc. Medicii, fiziologii independenţi ai multor ţări din lume consideră această odihnă (linişte interioară) foarte folositoare pentru sănătate.   
Deoarece cauza tuturor îmbolnăvirilor este stresul, MT manifestă o influenţă curativă şi preventivă. MT nu are contraindicaţii, pentru că este o odihnă naturală ca şi somnul. Odihna e primul lucru prescris de medic. Stresul omoară, MT elimină stresul.  
   
Ce este M.U.M.?  
Universitatea de Management Maharishi (M.U.M.) este o universitate particulară nondenominaţională, coeducaţională, fondată în 1971 de către Maharishi Mahesh Yogi, considerat o autoritate mondială în ştiinţa conştiinţei.  M.U.M. este situată în oraşul Fairfield, în sud-estul statului Iowa,  şi este un campus de aproximativ 100 ha şi cămin pentru mai mult de 1 400 de studenţi, incluzând Universitatea şi Şcoala Erei Iluminării Maharishi, şcoală particulară care oferă educaţie de la stadiul de preşcolar până la liceu. M.U.M. este acreditată până la nivelul de Ph.D., de către Asociaţia Colegiilor şi şcolilor din America de Nord.   
M.U.M. oferă 38 de programe academice incluzând: 16 facultăţi, 12 programe pentru ?master degree?, şase programe pentru ?doctoral degree?, trei programe de specializare tehnică  şi cursuri de limba engleză ca a doua limbă. Programele educaţionale ale M.U.M. sunt destinate să îndeplinească obligaţiile universitare în trei domenii de responsabilitate: primul, să obţină perfecţiunea academică, al doilea, să facă cercetări originale şi să extindă frontierele cunoaşterii, iar al treilea, să îmbunătăţească un lucru deosebit de important: calitatea vieţii individului, a naţiunii şi a lumii. Sistemul unic de educaţie şi facul-  
tăţile de vârf de la M.U.M. atrag studenţi din toată lumea. Mai mult de 70 de ţări sunt reprezentate la M.U.M.  
   
Mahesh Yogi  
 Întemeietorul mişcării de Meditaţie Transcedentală (MT) este Maharishi (?marele profet?) Mahesh Yogi, originar din India. El a fost educat la Alahabad University, unde şi-a luat licenţa în fizică în 1943. Dar, în loc de a urma o carieră tehnică sau de afaceri, el a devenit un discipol al lui Guru Dev, care i-a transmis atât tehnica, cât şi filosofia sa. Guru Dev îi învăţa pe aceia care veneau la el o tehnică originară din Vede, cele mai vechi învăţături orale indiene (şi posibil cele mai vechi învăţături ale umanităţii). Au fost mai multe perioade în care această tehnică a fost larg accesibilă publicului, aşa cum s-a întâmplat de pildă pe timpul lui Budha, Shankara şi Krishna. După moartea lui Guru Dev, în 1953, Maharishi însuşi a urmat o cale de retragere, stabilindu-se într-o grotă din Hymalaia. Totuşi, pe măsură ce meditaţia sa avansa, el a simţit câteva influenţe nefavorabile şi a considerat că este conştiinţa sa împlinită, aceea care este posibil să fie răspunzătoare de o anume calitate a atmosferei reflectând suferinţele umanităţii. ?El - se spune pe situl românesc al MT - a părăsit retragerea sa pentru a încerca să uşureze suferinţele, oferind tehnica tuturor celor care ar dori să o primească,  nu prin convingere religioasă, ci printr-o potenţialitate a sistemului nervos al fiecăruia. Mesajul său a fost primit cu entuziasm şi mii de oameni au învăţat MT?.  
    
AGENDA nr. 2/10 ianuarie 2004
Your rating: None Average: 8.9 (8 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1139834
  • Unique Visitors: 24916
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 2 vizitatori online.