proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Grupul „Una" din Timişoara, primii AA

Se spune că, pentru un alcoolic, un pahar e prea mult, iar o sută nu sunt îndeajuns

Alcoolicii şi alcoolicele sunt peste tot. Priviţi în jur şi-i veţi recunoaşte. Se află printre necunoscuţii din barul de vizavi sau de la terasa din colţ. Se găsesc printre cunoscuţii şi prietenii dumneavoastră. Pot fi chiar în familie sau printre rudele dumneavoastră. Ei trebuie ajutaţi să scape de infern. Tocmai de aceea întindeţi-le mâna de care au nevoie! 
Douăzeci de întrebări  
Nu ne-am propus să vă oferim în pagina de faţă un eseu despre alcoolul în sine, ori un manual de istorie sau despre efectele alcoolului de prea multe ori devastatoare. Ci să vă oferim acel imbold care să vă ajute să-i ajutaţi pe cei căzuţi în patima alcoolului. Mai întâi, însă, citiţi şi răspundeţi sincer la cele douăzeci de întrebări care urmează. Pierdeţi timp la serviciu din cauza băutului? Sunteţi nefericit în viaţa de familie din cauza băutului? Beţi pentru că sunteţi timid? Băutul vă afectează reputaţia? Aţi simţit vreodată remuşcări după ce aţi băut? Aţi intrat în dificultăţi financiare   
ca rezultat al băutului? Căutaţi o companie de joasă speţă sau un mediu inferior atunci când beţi? Neglijaţi bunăstarea familiei din cauza băutului? V-a scăzut ambiţia de când beţi? Aveţi o poftă irezistibilă de a bea la anumite ore din zi? Vă trebuie alcool a doua zi după o beţie? Aveţi insomnii din cauza băutului? V-a scăzut randamentul de când beţi? Vă ameninţă băutul serviciul sau afacerile? Beţi ca să scăpaţi de griji sau necazuri? Beţi de unul singur? Aţi avut vreodată o pierdere completă de memorie ca rezultat al băutului? Aţi urmat vreodată un tratament împotriva băutului? Beţi ca să vă câştigaţi încrederea de sine? Aţi fost vreodată internat sau închis din motive de ebrietate? Dacă aţi răspuns cu ?da" la una dintre aceste întrebări, este un avertisment clar că s-ar putea să fiţi alcoolic. Dacă aţi răspuns cu ?da" la două întrebări, aveţi toate şansele să fiţi alcoolic. Iar dacă aţi răspuns cu ?da" la trei sau la mai multe întrebări, sunteţi cu siguranţă un alcoolic. 
Boală progresivă  
Alcoolismul este o boală progresivă, care te afectează treptat, spun AA. Nici un alcoolic nu începe ca un om distrus, mi-a spus Emil, un AA din Grupul ?Una". Ajunge însă distrus ca urmare a băutului şi purtării. În timp, alcoolicul îşi poate pierde casa, familia şi chiar serviciul, mai cu seamă că tot mai mulţi patroni includ în contractul de muncă o clauză care interzice băutura în timpul serviciului. Iar ziarele sunt pline, din nefericire, de fapte săvârşite de alcoolici: accidente, condamnări la închisoare, internări în spitale, sinucideri, crime etc. Un alcoolic ştie că este alcoolic şi ce înseamnă a părăsi ?băutul activ" atunci când aşteaptă cu disperare să i se dea primul pahar sau să se deschidă cârciuma. El mai ştie ce înseamnă a cheltui bani atunci când nu-şi poate permite acest lucru, ce înseamnă să fie forţat să fure pentru a-şi procura băutura, să ascundă jumătăţile de litru în casă şi împrejurul acesteia. Mai ştie ce înseamnă să se trezească şi să nu ştie unde se află ori ce are de făcut. Un alcoolic ştie fiindcă a trăit şi a simţit acele teribile sentimente ale singurătăţii, deznădejdii, depresiei, remuşcării şi ale urii faţă de sine, acea teribilă scârbă de tot şi de toate, ştie unde îl poate duce o asemenea boală care nu cunoaşte mila: la porţile infernului, la dispariţia sa fizică. 
Cine sunt alcoolicii anonimi?  
În 1991, două femei, dintre care una era doctor psihiatru, s-au decis să înfiinţeze la Timişoara Grupul ?Una", o comunitate de bărbaţi şi femei care au decis să-şi împărtăşească experienţa, puterea şi speranţa, cu scopul declarat de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. Alcoolicii anonimi (sau, pe scurt, AA) din cadrul Grupului ?Una" nu percep taxe de înscriere sau cotizaţii, ci se finanţează din propriile contribuţii voluntare. Nu sunt afiliaţi nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase ori politice, nici unei organizaţii sau instituţii. Ei nu doresc să se angajeze nici într-o controversă, nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Principalul lor scop este de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta şi pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă. Oricine se adresează comunităţii AA poate fi sigur că anonimatul îi va fi respectat. Această colectivitate are peste 80 de membri, însă la întâlniri participă, de regulă, 15-20 de persoane. Întâlnirile au loc lunea, miercurea şi sâmbăta, cu începere de la ora 18, la Parohia romano-catolică de pe str. Bolyai Janos nr. 4 (fosta str. Pietrosu, situată între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Huniade), Timişoara. Persoanele care au nevoie de ajutor din partea AA au la dispoziţie următoarele numere de telefon: Emil ? 095-363314 şi 142687; Mihai ? 127824. De pe site-ul de pe Internet al Alcoolicilor Anonimi din România am aflat că un grup AA funcţionează şi în oraşul Deta. Iar timişorenii ne-au spus că se află în curs de formare câte-un grup AA la Spitalele de psihiatrie din Gătaia şi, respectiv, Jebel. 
Abstinenţă  
Un AA nu va face nici un fel de promisiuni cum că nu va mai bea în veci. Ci mai degrabă încearcă să se conformeze principiului denumit şi ?al celor 24 de ore". Adică se străduieşte să rămână abstinent în următoarele 24 de ore. Dacă simte nevoia de a bea, un AA nu cedează dorinţei, dar nici nu-i rezistă. Ci se limitează la a amâna această băutură pe mâine. Iar mâine o va amâna pentru poimâine şi aşa mai departe. Un AA ştie că tentaţia de a bea dispare, în general, după primele luni. El nu uită că e pe deplin liber să se îmbete. Şi încearcă să fie conştient de faptul că, oricât de lungă-i este abstinenţa, rămâne un alcoolic. Contează prea puţin starea sau condiţia socială ori educaţia alcoolicului. Însă AA ştiu din experienţa lor că programul AA oferă calea de ieşire din ?închisoarea" alcoolismului.   
   
   
Cu Bachus în frunte...  
Există două tipuri de afecţiuni raportate la alcool: alcoolismul de tip ?gamma" şi cel de tip ?delta", comună amândurora fiindu-le ?toleranţa". Aceasta se referă la faptul că organismul devine din ce în ce mai puţin expus efectelor consumului susţinut de alcool. Pe de altă parte, este vorba de ?adaptarea metabolismului", ceea ce presupune faptul că organismul îşi modifică procesele metabolismului pentru a le adapta prezenţei alcoolului. Ambele tipuri duc la dependenţa fizică şi la simptome specifice. Alcoolul afectează corpul în două feluri. Pe de-o parte, intră în contact cu gura, esofagul, stomacul şi intestinele, unde are o acţiune iritantă şi ?anesteziantă". Pe de altă parte, doar 20 ? este absorbit prin pereţii intestinali direct în sânge, ajungând în fiecare celulă a corpului. Consumarea alcoolului în cantităţi mari măreşte riscul apariţiei cancerului gurii, limbii, faringelui şi esofagului. Bolile ficatului cauzate de exces includ inflamarea acestuia, hepatita, ciroza şi cancerul. Lipsa acută de vitamina B1 poate duce la atacuri de cord.  
   
   
Portret de beţivan  
Poate că, la început, el este un băutor moderat. La un moment dat, ajunge la clipa în care nu se mai poate opri. Comportamentul lui te lasă perplex îndeosebi atunci când şi-a pierdut controlul. De regulă, e aşa de beat încât fie că se poartă ca un nebun, fie că e pur şi simplu de nerecunoscut. Poate fi unul dintre cei mai de treabă oameni de pe pământ, dar cum dă de băutură, cel mai adesea devine dezgustător şi chiar un pericol social. Are darul de a se îmbăta când te aştepţi cel mai puţin, cum ar fi atunci când trebuie să ia o decizie importantă sau să-şi ţină o promisiune făcută. E adesea plin de bun simţ şi echilibrat, dar nu când e vorba de alcool; în această privinţă devine egoist şi necinstit. Tot aşa de des, poate fi un om talentat, cu aptitudini deosebite, cu o carieră promiţătoare. Numai că, după o serie de beţii, distruge tot ce a construit.  Crezi că după o beţie va dormi o jumătate de zi, dar se trezeşte devreme şi caută cu înfrigurare sticla ascunsă în ajun. Când are bani, ascunde sticle prin toată casa. Pe măsură ce situaţia se agravează, bolnavul începe să ia sedative puternice, în cantităţi tot mai mari, pe care le amestecă cu alcoolul pentru a se drege şi pentru a merge la serviciu. Pe urmă vine şi ziua în care nu mai poate pleca la lucru şi rămâne acasă, ca să bea în continuare. Poate se va duce la doctor, care îi va da morfină sau un alt calmant ca să-l repună pe picioare. După care încep internările prin spitale şi sanatorii. 
AGENDA nr.11/16 martie 2002
Your rating: None Average: 9 (2 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1142226
  • Unique Visitors: 24951
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.