proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Geoparcul Dinozaurilor - proiect al Ţării Haţegului

Cândva o insulă tropicală în mijlocul Oceanului Tethys, zona vrea să-şi valorifice siturile natural, istoric, arheologic şi cultural 

 Întâi s-a vrut să fie Dinoparc şi să se limiteze la oraşul Haţeg. Iniţiator, profesorul de filosofie Ioan Glodean, primarul de astăzi al Haţegului. Dar, la propunerea prof. univ. dr. Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucureşti, s-a ajuns la formula de Geoparc al Dinozaurilor. Motivaţia schimbării conceptului: includerea în proiect şi a localităţilor care, alături de Haţeg, fac parte din frumoasa Ţară a Haţegului. 
Ţara Haţegului  
Ţara Haţegului este o regiune în cadrul judeţului Hunedoara, cu urme istorice, culturale şi individualităţi naturale în România. Întreaga zonă a fost puternic afectată de recesiunea economică a regiunilor înconjurătoare, iar rata şomajului este foarte mare (peste 20%). Nu există alte resurse decât populaţia şi moştenirea culturală şi naturală. Din fericire, Ţara Haţegului are o poziţie geopolitică foarte bună şi un potenţial foarte important pentru agroturism. Toate acestea au condus la ideea unui geoparc.  
Conceptul  
Conceptul UNESCO pentru Geoparc a fost lansat pe 2 februarie 1999, anul înfiinţării Asociaţiei Geoparcul Dinozaurilor Haţeg. Geoparcul va fi o suprafaţă naturală protejată, cu aceleaşi scopuri cu cele ale unui parc natural, ne-a declarat dl prof. Ioan Glodean, primarul oraşului Haţeg şi unul dintre iniţiatorii proiectului. Obiectivele urmărite sunt protejarea moştenirii locale, pe de-o parte, şi potenţarea dezvoltării economice, pe de altă parte. Toate activităţile economice tradiţionale vor fi susţinute prin încurajarea ecoturismului.  Geoparcul acoperă Ţara Haţegului (aproximativ 1 200 km pătraţi), respectiv teritoriul oraşului Haţeg şi al comunelor Berthelot, Densuş, Răchitova, Toteşti, Sarmizegetusa, Râu de Mori, Sântămăria Orlea, Pui, Sălaş şi Baru Mare. Populaţia include mai mult de cincizeci de mii de locuitori, distribuită fiind în 80 de sate. Geoparcul va avea propria sa structură şi propriile sale regulamente (Carta Geoparcului), în acord cu legislaţia română. Toate comunităţile implicate îşi vor adapta planurile de dezvoltare locală la planul strategic al Geoparcului.  
Structura  
Geoparcul, aşa cum îl văd cei zece membri fondatori ai Asociaţiei Geoparcul Dinozaurilor Haţeg, dar şi cei care i s-au alăturat în timp, va avea în curând următoarea infrastructură: Centrul Geoparcului (la Castelul Nălaţ), Muzeul Geoparcului (Castelul Nălaţ), Muzeul Dinozaurilor în aer liber (Parcul Nălaţ), o reţea de locuri protejate pentru a fi vizitate şi exploatate în scopuri educaţionale şi turistice, cinci puncte de informare, indicatoare, un Centru de pregătire (educaţie) la Berthelot. Toate facilităţile şi serviciile vor fi legate de Geoparc. Administraţia va cuprinde trei-cinci persoane, fiecare cu responsabilităţi clare privind administrarea, educaţia, geoconservarea, strângerea de fonduri, administrarea proiectului. Vor exista un consiliu de coordonare şi un consiliu ştiinţific. Fondurile vor veni de la comunităţile locale, de la proiectele scrise ale membrilor din structura Geoparcului, din taxe locale şi servicii. 
Planuri  
Planul de acţiune pe termen scurt cuprinde: crearea unui parteneriat coordonat de Asociaţia Geoparcul Dinozaurilor Haţeg, corelarea cu programele de dezvoltare locale, regionale şi naţionale şi identificarea resurselor financiare; alegerea unui grup de administrare a proiectului; conturarea unor propuneri; cooperarea cu alte instituţii şi organizaţii naţionale şi internaţionale; conceperea planurilor pentru structura Geoparcului şi planul de administrare; lansarea campaniei de promovare. Pe termen mediu se doreşte: crearea Centrului Geoparcului la Castelul Nălaţ; aranjarea locului şi a structurii indicatoarelor de vizitare; crearea Muzeului Dinozaurilor în aer liber la Castelul din Nălaţ; crearea punctelor de informare; crearea şi dezvoltarea Centrului Educaţional din comuna Berthelot; dezvoltarea programului educaţional; încurajarea activităţilor locale manufacturiere; încurajarea construirii infrastructurii ecoturismului.   
Impactul economic aşteptat înseamnă creşterea fluxului turistic, modernizarea condiţiilor de cazare şi a serviciilor de turism, venituri directe şi indirecte, apariţia micilor întreprinderi şi alte oportunităţi de afaceri, oportunităţi de noi afaceri, atragerea de fonduri naţionale şi internaţionale pentru investiţii, pregătirea/recalificarea grupurilor sociale dezavantajate.   
În proiect sunt implicate universităţile din Bucureşti şi Petroşani. Lor intenţionează să li se alăture şi Universitatea din Bruxelles, dar şi unele instituţii bancare internaţionale. Guvernul României a alocat deja pentru studiul de fezabilitate suma de 1,3 miliarde de lei. Deocamdată, însă, spune dl Glodean, lipsesc banii pentru ca lucrurile să meargă aşa cum trebuie. 
Dincolo de teorie  
Geoparcul cuprinde, în viziunea iniţiatorilor, patru situri. Primul, situl natural, înseamnă Parcul Naţional Retezat, despre a cărui frumuseţe nici nu mai trebuie să scriem. Cel   
de-al doilea este situl istoric, zona fiind considerată leagănul de formare a poporului român; despre Sarmizegetusa, la fel, orice cuvinte sunt de prisos. Situl arheologic, cel de-al treilea, înseamnă vestigiile arheologice din Tuştea, depozitul de fosile de dinozauri pitici şi mijlocii de la Berthelot, unici în lume, depozitul de fosile de la Sâmpetru Sat. În fine, cel de-al patrulea sit este cel cultural, care cuprinde tradiţiile locale. În clipa de faţă se lucrează la un calendar al evenimentelor tradiţionale din Ţara Haţegului, care va permite celor interesaţi să participe afectiv şi efectiv.  La Răchitova exită ruinele unor turnuri de supraveghere din perioada ocupaţiei romane sau din Evul Mediu (vechimea nefiind încă stabilită). Lângă Răchitova există un cătun nelocuit, unde se mai păstrează case în stil arhitectonic tradiţional. Se doreşte amenajarea şi valorificarea lor (vizitare şi chiar locuit). Densuşul găzduieşte şi el un obiectiv istoric cu vechime controversată: o biserică din lespezi din piatră adusă de la amfiteatrul de la Sarmizegetusa, realizată pe un altar păgân. Râu de Mori se poate lăuda cu Cetatea Colţ, unde şi-a plasat scriitorul SF francez Jules Verne acţiunea din ?Castelul din Carpaţi?. Pe pârâul Râuşor se află cabane, case de vacanţă şi o pârtie de schi, iar la Sântămăria Orlea, castelul baronului Kandoffy. În fine, la Sălaş se găseşte cunoscuta Poiană a Narciselor şi o peşteră, iar la Pui, Peştera Ciclovina. 
Primul pas  
Prin înfiinţarea la Berthelot a unui Centru Educaţional s-a putut pune în practică proiectul ?Profesori pentru Geoparc?. Acesta a fost promovat de către Asociaţia Geoparcul Dinozaurilor Haţeg şi şi-a propus să implice cadrele didactice din Ţara Haţegului în activităţi educaţionale care să contribuie la păstrarea identităţii locale. Proiectul are ca scopuri stimularea comunităţii locale pentru a deveni partener în procesul de creare a Geoparcului şi dezvoltarea durabilă a comunităţii locale şi, respectiv, implicarea şcolilor şi utilizarea educaţiei pentru lărgirea perspectivelor în comunitatea locală. Ambasada Regatului Ţărilor de Jos a sprijinit financiar acest proiect. Recent s-a încheiat un prim curs cu un grup de 40 de profesori de istorie, geografie etc. Tot la Centrul Educaţional din comuna Berthelot se vor forma şi ghizii necesari pentru funcţionarea Geoparcului. Pe de altă parte, s-a convenit cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara să se introducă în şcoli ore facultative de formare a copiilor pentru protecţia mediului şi pentru cunoaşterea istoriei şi geografiei Ţării Haţegului.  
   
Un ţinut fabulos  
 Ţara Haţegului a fost în urmă cu peste 65 de milioane de ani o insulă tropicală în mijlocul Oceanului Tethys. Majoritatea speciilor de dinozauri din zonă erau mult mai mici decât rudele lor din alte zone ale lumii. Din această cauză, au fost supranumiţi ?dinozauri pitici?.   
 Telmatosaurus transsylvanicus era un dinozaur ierbivor ?cu cioc de raţă? şi depăşea cu puţin înălţimea medie a unui om. Este unicul dinozaur din Europa pentru care descoperirea de ouă şi embrioni în acelaşi loc nu poate fi contestată. Cercetările din Haţeg au arătat că această specie de dinozauri depunea ouăle în cuiburi şi se îngrijea de puii care erau crescuţi în apropierea cuibului.   
 O altă specie de dinozaur trăitor pe aceste meleaguri a fost Rhabdodon robustus, care cu siguranţă a fost cel mai des întâlnit în Ţara Haţegului. Cu dimensiuni ce nu le depăşeau pe cele ale unui om, acesta vieţuia în turme. La fel ca majoritatea dinozaurilor din zonă, a fost descoperit doar în această regiune (este o specie endemică).   
 Elopteryx nopcsai era o rudă apropiată a ferocilor raptori din ?Jurassic Parc?. A fost una dintre puţinele carnivore de pe insulă şi din acest motiv era o mare ameninţare pentru ceilalţi dinozauri, chiar dacă avea dimensiuni mai modeste, ceva mai mari ca ale unui curcan.   
 Magyarosaurus dacus, cel mai mare dintre ?dinozaurii pitici? din Haţeg, cu o lungime de 6-8 metri, era de fapt un membru foarte mic din grupul său, din care făceau parte şi giganticii Dipolodocus şi Apatosaurus. Un fapt interesant este prezenţa unei armuri compuse din plăci osoase, rar întâlnită la ierbivorele patrupede.  
 În mod curios, deasupra ?dinozaurilor pitici? trăia una dintre cele mai mari reptile zburătoare din toate timpurile. Recent descoperit, Hatzegopteryx thambema (?monstruosul animal înaripat din Haţeg?) avea o deschidere a aripilor de peste 12 m.   
   
AGENDA nr. 31/2 august 2003
Your rating: None Average: 9.5 (2 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1143314
  • Unique Visitors: 24976
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.