proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Fenomenul www.agonia.ro sau noua şansă a literaturii

 

Un inginer a reuşit să creeze în spaţiul virtual cea mai mare comunitate literară românească 
La început au fost câteva pagini web, adunate într-un site, în care Radu Herinean şi-a strâns propriile creaţii literare. Cei care au dat de adresă, au citit poeziile şi l-au rugat să le publice lucrările alături de ale sale. După câţiva ani, a înregistrat domeniile www.poezie.ro, iar de curând, www.agonia.ro, www.proza.ro şi www.agonia.net. Numărul celor care au publicat pe aceste site-uri este de aproape 10 000.   
   
În rândul creatorilor de literatură, disperarea pare uriaşă. Nicicând nu s-au cumpărat atât de puţine cărţi, nicicând nu au fost tirajele aşa de mici. Vina este aruncată ba pe noul mers al vremurilor, ba pe proasta educaţie de acasă şi de la şcoală, ba pe televiziuni şi jocurile pe computer, ba pe Internet. Iată însă că şansa literaturii vine tocmai de la Internet, acest mijloc de publicare global, unde nu te costă nimic să-ţi afişezi proza ori poeziile. Dar nici nu câştigi nimic. Aşadar, între a nu mai publica deloc şi a publica, dar fără vreun câştig, eventual cel al recunoaşterii, evident că omul trebuie să aleagă cea de-a doua variantă. Spre Internet se îndreaptă autorii tineri, cei care au deprins încă de mici arta navigatului în spaţiul virtual şi pentru care computerele şi programele populare nu (mai) au nici un secret. Şi care, oricum, au şanse extrem de mici să-şi vadă operele în paginile vreunei cărţi adevărate, materiale.   
Dimensiunea acestui proiect, spune Radu, se datorează mai degrabă unor factori de conjunctură decât unei idei iniţiale bine conturate. Iar faptul că site-ul este curat, atât din punct de vedere al conţinutului, cât şi sub aspect publicitar, a fost un alt factor important în dezvoltarea lui. Dar se naşte o întrebare firească, mai cu seamă că am plonjat şi noi acum în ceea ce se numeşte economie de piaţă: cine suportă cheltuielile pentru realizarea şi găzduirea acestui site? Nimeni altcineva decât Radu Herinean. Câţiva dintre editorii voluntari care i s-au alăturat au contribuit de-a lungul timpului cu mici sume de bani care au fost utilizaţi pentru îmbunătăţiri tehnice, însă, pe ansamblu, aceste contribuţii nu au depăşit câteva sute de dolari.   
Administrarea unui asemenea site nu este la îndemâna oricui, fiind în primul rând deosebit de cronofagă. Tocmai de aceea s-a înfiinţat o clasă specială de membri care au răspunderi suplimentare şi care pot edita şi clasa lucrările înscrise în site. În total, spune Radu, există în jur de zece editori, dar pe diverse perioade de timp sunt doar doi sau trei cu adevărat activi.   
Câţi membri numără în clipa de faţă comunitatea virtuală strânsă în jurul site-ului www.agonia.ro? ?Numărul de autori care publică texte şi participă la activitatea de pe site se apropie de zece mii, apreciază Radu. Numărul de vizitatori este însă cu mult mai mare, de aproximativ trei mii de vizitatori unici în fiecare zi, fiecare vizionând în medie peste zece pagini ale site-ului?. Pentru cei care nu ştiu, există programe speciale pentru statistica celor care intră pe un anumit site sau pagină web, indiferent de ţara sau ora la care fac acest lucru. Astfel, un administrator de site poate şti inclusiv cu ce program de Internet s-a accesat, care este programul de bază, dacă vizitatorul a intrat direct pe adresă sau a căutat-o după anumite cuvinte-cheie ş.a.m.d.   
Membrii comunităţii virtuale de care vorbim trăiesc în toate ţările lumii, din Japonia până-n Alaska, din Islanda până în Chile, de exemplu. Cei mai mulţi sunt români născuţi sau plecaţi în străinătate. Dar www.agonia.net a început să atragă şi foarte mulţi vorbitori de spaniolă, franceză, engleză, germană, italiană etc. Numărul de texte înscrise în site se apropie de o sută de mii, iar numărul comentariilor depăşeşte deja cifra de trei sute de mii, aşadar, peste patru sute de mii de texte. O bază uriaşă, fără doar şi poate. Majoritatea textelor literare sunt poezii, însă creşte vizibil ponderea textelor de proză, analiză critică, articole pe teme culturale. Chiar dacă nu este vorba de o bibliotecă virtuală în adevăratul sens al cuvântului, aici ne referim la o bibliotecă în care să existe cărţi virtuale integrale, proiectul include numeroase lucrări ?de lungmetraj?, cum plastic le-a numit Radu.   
Genurile preferate de vizitatori corespund cifrelor de reprezentare. ?Cei mai mulţi cititori sunt cei de poezie,   
dar textele de proză, articolele şi concursurile de bună calitate au şi ele o rată mare de vizionare. În medie, un text înscris în site primeşte peste 50 de vizitatori, însă există texte, chiar şi de poezie, care au peste 500 de vizitatori.?  
Cum site-ul este interactiv, adică permite trimiterea de lucrări fără ca expeditorul să folosească poşta electronică, nu este exclusă trimiterea de texte care depăşesc limita bunului simţ. Intervin însă editorii. ?Textele şi comentariile care nu respectă regulile de bună purtare ale site-ului sunt clasificate în-  
tr-o zonă mai puţin vizibilă sau, în cazul în care depăşesc limitele bunului simţ, ele sunt refuzate. Editorii sunt încurajaţi să încerce să refuze cât mai puţine texte, însă uneori este absolut imposibil să permită apariţia unor texte care au caracter strict injurios sau inflamator?, zice coordonatorul proiectului.  
Site-ul nu poate funcţiona fără nici un moderator, aşa cum sunt o bună parte din forumurile de discuţii, de   
exemplu. ?Site-ul, spune Radu, are nevoie de un nivel minim de moderare, cel puţin pentru a evita abuzurile de natură tehnică sau de limbaj. În acest moment, politica de publicare este foarte relaxată, criteriile de acceptare fiind cât se poate de obiective. O atitudine mai Ťlibertinăť în abordarea materialelor publicate ar însemna însă o decădere a calităţii site-ului pe ansamblu. Au fost refuzate lucrări fără legătură cu zona literatură-cultură-arte, respectiv texte injurioase, cu scop exclusiv de atac la persoană, dar şi altele, extremiste din diferite puncte de vedere. Niciodată nu a fost refuzat un text pentru calităţile sau defectele sale literare. Textele care nu respectă regulile limbii române sunt refuzate temporar şi anume până când autorul corectează toate greşelile de acest gen din text.?  
Care crede Radu Herinean că va fi evoluţia literaturii în ceea ce priveşte modul de multiplicare a lucrărilor, respectiv de diseminare a informaţiilor din domeniul vizat? Să fie oare Internetul soluţia ideală? ?Internetul este o soluţie facilă şi ieftină pentru publicarea materialelor literare, însă el nu va putea niciodată înlocui plăcerea de a răsfoi o carte cu pagini de hârtie. Scopul nostru nu este să eliminăm necesitatea creaţiei pe hârtie, ci doar să acordăm cât mai multor indivizi talentaţi şansa de a se putea exprima în faţa unui public interesat, facilitându-le în acelaşi timp interacţiunea cu indivizi cu interese comune?. Da, aşa este, cel puţin în momentul de faţă. Cei care au crescut cu biblioteca materială alături, cei care au răsfoit cărţi reale încă de mici şi au citit cel puţin câteva zeci de romane sau culegeri de poezie sau proză nu vor accepta niciodată ideea că o carte virtuală poate înlocui una reală. Dar să nu uităm că este, de fapt, o deprindere. Dacă un nou-născut de acum va fi crescut departe de orice carte materială, dar va fi învăţat să citească literatură nu neapărat de pe monitor, ci de pe acele dispozitive special create pentru cititul cărţilor virtuale descărcate de pe Internet (nu uitaţi că numai Proiectul ?Gutenberg?, vezi www.gutenberg.net, are disponibile gratuit peste 13 000 de titluri), este foarte puţin probabil să aprecieze o carte adevărată aşa cum o facem noi acum. Şi-apoi să nu uităm că dacă nu se va găsi un înlocuitor pentru hârtie, adio carte materială.   
Dar dacă Radu renunţă la proiect? Iată ce mi-a răspuns: ?Sistemul este gândit în aşa fel încât grupul de editori poate întreţine fără nici un fel de probleme activitatea pe site indiferent cât de lungi sunt perioadele mele de inactivitate. În curând, activitatea site-ului va fi coordonată prin intermediul unei fundaţii în curs de înfiinţare.? Legat de viitor, Radu îşi doreşte continuarea iniţiativelor deja începute, şi anume: promovarea evenimentelor culturale publice, editarea unei reviste, publicarea unor volume antologice de poezie şi altele. ?Pe partea de Internet, intenţia este de continuare a dezvoltării relaţiilor culturale cu scriitori de alte naţionalităţi. De asemenea, va fi îmbunătăţit şi radioul on-line al site-ului, care poate fi accesat la adresa http://radio.agonia.ro. O dată cu începerea activităţii fundaţiei, eu sper că se vor contura mai bine proiectele?. 
Este comunitatea literară virtuală mai bună decât cele reale? ?Este la fel de reală ca orice comunitate literară non-virtuală. Cum spuneam şi mai sus, Internetul oferă o soluţie mai deschisă, mai ieftină şi mai accesibilă pentru interactivitate atunci când vine vorba de literatură şi dezvoltare culturală. Agonia.ro nu s-a bazat niciodată pe susţinerea vreunei comunităţi literare, virtuale sau convenţionale, site-ul reprezentând mai degrabă un standard pentru ideea de alternativă virtuală la conceptul de comunitate literară?.  
Dar, veţi întreba, cum stăm cu drepturile de autor? Şi în acest caz, regulile site-ului sunt deosebit de clare. Astfel, ?toate textele publicate pe www.agonia.net aparţin autorilor textelor (membrilor site-ului) în afara cazului în care aceştia specifică altceva. Proprietarii site-ului îşi asumă dreptul de a publica în formă electronică sau tipărită, în numele agonia.net (agonia.ro sau poezie.ro), orice texte de orice natură publicate în acest site. În acest caz, autorii vor fi notificaţi urmând ca orice drepturi materiale rezultate explicit şi direct în urma publicării individuale a acestora să revină autorilor conform reglementărilor legislative în vigoare.? Pe de altă parte, www.agonia.net nu işi asumă nici o responsabilitate legată de provenienţa textelor trimise de membrii site-ului şi pedepseşte plagiatul prin excluderea de pe site.  
   
   
Pas cu pas  
Pentru a ajunge la proiectul în discuţie, intraţi pe Internet şi tastaţi: www.agonia.ro. Pe ecran vi se va deschide indexul cu titlul ?Poezie proză literatură?. Pentru a vă putea insera o poezie, proză sau comentariu critic, trebuie mai întâi să obţineţi un cont. În coloana din stânga, sus, veţi găsi o trimitere cu explicaţii la deschiderea contului, plus regulile care trebuie respectate. Odată obţinut contul, vă veţi putea face cunoscute lucrările literare şi opiniile. Dar să nu insistăm prea mult asupra aspectelor de ordin strict tehnic. Presupunem că nu intraţi pentru prima dată pe Internet. Dacă doriţi să vedeţi care sunt autorii prezenţi cu texte în cadrul www.agonia.ro intraţi pe linkul ?Membri?. Aici sunt afişate numele autorilor cu texte recente şi foarte recente. De asemenea, site-ul conţine, catalogate pe litere, numele tuturor autorilor care au publicat aici. Tot de pe pagina de index puteţi ajunge la una dintre comunităţile literare virtuale, respectiv la cea din Timişoara. Din păcate, ultima postare datează din 24 martie a.c. Foarte interesant este forumul de discuţii ?Masa rotundă?, cu intervenţii deseori acide la adresa unor texte. Ca de pildă (am redat exact grafia): ?se vede treaba ca nu prea stii ce e aia literatura. poti sta linistit, ignoranti la fel ca tine sunt multi aici pe sit, puteti chiar sa faceti un partid.?   
Pentru o navigare mai uşoară, Radu Herinean a creat câteva rubrici: ?Creaţie?, ?Internet?, ?Cultură?, ?Societate?, ?Evenimente?, ?Arte?, ?Carte?, ?Polemică?, ?Presă? şi ?Regional?. Dar textele pot fi căutate şi după tipul lor. Nu lipseşte nici topul site-urilor culturale, unde, evident, www.agonia.ro se află pe primul loc, fiind, de departe, cel mai vizitat site. Iar dacă doriţi să găsiţi rapid ceva, apelaţi la motorul de căutare.   
Membrii www.agonia. ro beneficiază de diverse nivele de acces. Acestea, se precizează pe site, nu reprezintă în nici un fel valoarea unui autor sau a textelor pe care acesta le publică pe site, ci mai degrabă nivelul de acces tehnic la facilităţile existente în site, şi eventual  nivelul de credibilitate pe care acesta îl are relativ la funcţionarea pe ansamblu a facilităţilor site-ului. Cel mai mic este zero, cel mai mare este 300 şi este deţinut, evident, de Radu Herinean.   
   
   
Politehnistul poet  
Radu Herinean s-a născut pe 1 august 1974, la Bucureşti, unde a absolvit apoi Liceul ?Gheorghe Lazăr? şi Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii Politehnica. Are o vastă activitate în domeniul tehnologiei informaţiei, în marketing şi management, îndeosebi în domeniul televiziunii, al mass-media, în general, precum şi în publicitate. În clipa de faţă dezvoltă proiectul www.agonia.ro în direcţia unei fundaţii culturale care să promoveze implicarea tinerilor în literatură, cultură şi arte. Ideea de a crea un asemenea site pe Internet i-a venit în urmă cu cinci ani şi ceva, când a început să-şi adune textele într-o colecţie de pagini web, drept pentru care a creat un site cu o adresă destul de complicată, după cum singur recunoaşte. ?Cei care au vizitat întâmplător pagina mi?au trimis textele lor şi m-au rugat să le public alături de poeziile mele, crearea unei pagini web nefiind tocmai la îndemâna oricui în perioada respectivă. Cu timpul, am început să primesc din ce în ce mai multe texte şi am decis să fac în aşa fel încât vizitatorii să poată contribui direct la biblioteca astfel creată. Câţiva ani mai târziu am înregistrat domeniul www.poezie.ro, moment în care popularitatea site-ului a şi crescut simţitor?.   
De curând, spune, a mai înregistrat încă trei domenii, şi anume: www.agonia.ro, www.proza.ro şi www.agonia.net, acesta din urmă permiţând accesul şi publicarea şi în alte limbi decât româna.  
AGENDA nr. 46/13 noiembrie 2004
Your rating: None Average: 10 (1 vote)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1159567
  • Unique Visitors: 25181
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.