proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Farfuriile zburătoare, mit sau realitate?

Pe 2 februarie s-au împlinit 30 de ani de când un ?bolid rotund? a traversat România la joasă înălţime 

  
„În vara anului 1968, câteva sute de astronomi luau parte la o recepţie dată în cinstea lor în oraşul Victoria (Columbia britanică). Deodată, a început să circule zvonul că lumini stranii descriu un balet inexplicabil chiar deasupra clădirii în care se desfăşura recepţia. Nici unul dintre astronomi n-a socotit că e cazul să iasă pentru o clipă, ca să vadă cu ochii lui despre ce e vorba“  Ion Hobana. 
Americani în toate cele ce sunt?  
Potrivit unor sondaje efectuate prin intermediul Internetului, 67% dintre americani sunt convinşi că Guvernul S.U.A. se află în contact cu una sau mai multe civilizaţii extraterestre, iar existenţa unei baze militare ultrasecrete cum este cea de la Groom Lake, cunoscută şi sub numele de ?Zona 51?, nu face decât să alimenteze o asemenea supoziţie. Pe de altă parte, ruşii cred că arhicunoscutele farfurii zburătoare? neidentificate nu sunt altceva decât aparate de zbor americane, dispozitive secrete făcute de S.U.A. începând cu sfârşitul anilor 1940 pentru recunoaştere aeriană şi diversiune. În iunie 2002, ?Pravda? publica un interviu cu autorul cărţii ?Lichidarea O.Z.N.-urilor?, care încerca să dovedească tocmai acest fapt. În iunie 1947, în S.U.A. este consemnat aşa-numitul ?Incident Roswell?. Armata S.U.A. a susţinut vehement că obiectul căzut nu era decât un balon secret, în timp ce ziariştii susţineau teoria unui O.Z.N., pe vremea aceea, ?farfuriile zburătoare fiind des observate. Zice-se că atunci s-a născut şi mitul extratereştrilor. Mitul omului modern. 
Apariţii în România  
Este posibil ca în România fenomenul O.Z.N. să fi luat amploare după ce, în 1968, Emil Barnea a fotografiat un O.Z.N. în pădurea Hoia-Baciu de lângă municipiul Cluj-Napoca. De fapt, această zonă este deja celebră, aici petrecându-se frecvent fenomene misterioase. Cel care a studiat locul şi şi-a publicat observaţiile şi concluziile a fost biologul Alexandru Sift. Pe 2 februarie 1974, un ?bolid rotund? a traversat România la joasă înălţime.  Câteva luni mai târziu, oaspete al Cenaclului de literatură ştiinţifico-fantastică al Casei Studenţilor din Timişoara a fost Călin N. Turcu. El le-a solicitat celor prezenţi să corespondeze cu el şi să-l anunţe despre orice se poate numi O.Z.N. Astfel a şi fost posibil ca, ulterior, după 1989, să publice cartea ?Dosar OZN Romania?, considerată de www. astromagie.ro drept ?Cea mai bine documentată carte despre fenomenul OZN în România.?   
O.Z.N.-uri sau fenomene inexplicabile s-au petrecut, de-a lungul timpului, şi la: Bâlea (23-25 septembrie 1978), Flămânzi (1992), Certeşti (7-8 iulie 1996), Tulcea (8 iulie 1996, Tismana (10 ianuarie 1998), Bustuchin (7 aprilie 1998), Târgu Jiu (22 aprilie 1998), Piteşti (27 octombrie 1999), Naneşti (30 iulie 2001). În vara lui 1994, în apropierea unui siloz, sătenii din comuna arădeană Vinga au semnalat apariţia a patru cordoane de formă ovală arse, cu o lăţime de 50 cm, trei dispuse paralel şi al patrulea perpendicular. Iar în 22 iunie 1999, la Arad, Vasile Obsitos a reuşit să filmeze un obiect luminos neidentificat care a traversat, la joasă înălţime, cerul Aradului (http://news.softpedia.com/).  
Prin Internet, tot înainte!  
Fără doar şi poate că suportul care a contribuit la globalizarea atitudinilor faţă de misterioasele O.Z.N.-uri este Internetul. Inclusiv în România, există persoane şi O.N.G.-uri care studiază fenomenul în discuţie. A.S.F.A.N. ? Asociaţia pentru Studiul O.Z.N.-urilor şi Fenomenelor Misterioase (a nu se confunda cu ARSFAN ? Asociaţia Română de Science Fiction) a fost înfiinţată în noiembrie 1999 de către 22 de cercetători şi oameni de ştiinţă, preşedinte fiind nimeni altcineva decât Ion Hobana, autor al câtorva cărţi despre O.Z.N.-uri. Sediul asociaţiei se află la Observatorul Astronomic Municipal din Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu nr. 21, sector 1. Cea de-a doua asociaţie  se numeşte ?Romanian UFOnetwork? din cadrul Fundaţiei ?Excelsior?, cu sediul în Călăraşi, str. Berzei nr. 16 (www.rufon.org). Aceasta dezvoltă programele ?Romanian UFOnetwork? şi ?UFO-RO Millenium?. După afilierea la ?United UFOnetwork?, asociaţia primeşte sprijin logistic din străinătate. Documentându-mă pe Internet despre O.Z.N.-uri am dat şi de adresa www.uforc.as.ro, site excelent al UFO Romanian Center, cu sediul în Timişoara.   
Iluzie sau adevăr?  
Ideea acestui articol a pornit de la un telefon. Directorul unei prestigioase instituţii culturale timişorene m-a invitat să mă prezint urgent la el, pentru a vedea ceva? senzaţional. Căutând pe calculator prin arhiva cu fotografii, a dat peste cea care ilustrează materialul de faţă, realizată în august 2003, la complexul mănăstiresc de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, cu prilejul unui simpozion susţinut la Braşov. În colţul din dreapta sus se poate observa o bufniţă zburând lângă ceva care, la prima vedere, seamănă cu imaginea deja consacrată a unei farfurii zburătoare. Ba, mai mult, O.Z.N.-ul nostru are şi antene. Spre deliciul fanilor domeniului, este un obiect zburător neidentificat. Fiind o fotografie făcută cu un aparat digital, am copiat-o şi am adus-o în redacţie, pentru un studiu mai temeinic şi? la rece. ?Este o insectă în zbor!?, a spus unul dintre colegi, un pasionat fotograf amator. Din clipa aceea, am fost convins că, într-adevăr, este vorba despre o simplă insectă care, exact în timpul fotografierii mănăstirii, a trecut în zbor aproape de obiectivul aparatului de fotografiat. Ceea ce păreau antenele O.Z.N.-ului şi se repetau simetric şi în partea de jos a sa nu erau decât aripile în mişcare ale insectei. Şi-atunci de ce tot acest material despre O.Z.N.-uri, veţi întreba dumneavoastră? Simplu. Dacă suntem predispuşi să acceptăm că în lumea aceasta totul este posibil, când preluăm în mod subiectiv informaţiile, atunci riscăm să cădem uşor în diferite capcane ale propriei noastre minţi.  
O.Z.N. S.R.L.  
Colac peste pupăză, Primăria localităţii norvegiene Holtalen a înfiinţat în ianuarie 2000 ?Norsk UFO Center AS?, o companie cu un capital de pornire de 20 de milioane de dolari şi al cărei obiect de activitate îl constituie cercetarea fenomenului O.Z.N. Centrul va cuprinde un auditorium multimedia, o expoziţie interactivă şi un simulator de zboruri spaţiale despre care se crede că va fi atracţia principală. Prin intermediul unei impresionante baze de date, cei interesaţi de ufologie vor putea accesa nu doar documente despre O.Z.N., ci şi despre Univers, în general. Patronajul ştiinţific al Centrului este conferit de către Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie.  
Secretomanie de stat  
Ediţia americană a revistei ?Trezeşte-te?, editată de Martorii lui Iehova, vede în O.Z.N. ceva satanic, invocând pentru aceasta Noul Testament, în ?A doua epistolă către Corinteni?: ?Şi nu este de mirare, căci chiar Satan se preface într-un înger de lumină?. Să fie acesta motivul pentru care guvernele diferitelor state nu adoptă o poziţie clară? Ba, chiar mai mult, susţin fanii fenomenului O.Z.N., ascund şi muşamalizează dovezi şi documente care ar atesta existenţa în realitate a O.Z.N.-urilor. Un site în limba română ne îndeamnă să accesăm site-urile guvernamentale americane (F.B.I., C.I.A., N.S.A., USAF, U.S. Army, US Navy, N.A.S.A.) şi să căutăm ceea ce se numeşte ?camera de lectură? (FOIA). Fiecare din instituţiile amintite are o secţiune dedicată FOIA, unde la loc de cinste se află informaţii despre UFO şi extratereştri. 
Biserica  
 ?Fiecare val de O.Z.N.-uri are un impact social din ce în ce mai mare. Mase din ce în ce mai largi de tineri sunt atraşi până la fascinaţie de problemele cosmosului, de fenomenele psihice şi para-psihice, de noi frontiere ale conştiinţei??, spunea Jacques Vallée, unul dintre cei mai reputaţi şi mai imparţiali cercetători ai fenomenului O.Z.N. Nici biserica nu este indiferentă la ceea ce se întâmplă în jur. Monseniorul catolic Corrado Balducci afirma într-un interviu că extratereştrii ?trebuie să fie ceva între noi şi îngeri? şi că, ?dacă sunt alte fiinţe, atunci sunt mai evoluate decât noi?. ?Evident - scrie Danion Vasile în cartea sa ŤDespre încarnare şi invazia extraterestrăť -, se pune problema dacă avem de-a face cu o poziţie personală a unui preot cu vederi mai largi decât suntem obişnuiţi sau dacă este ceva mai mult. Altfel zis, avem sau nu un semnal că Vaticanul se pregăteşte pentru eventualitatea în care opinia publică va fi pusă în faţa unor dezvăluiri copleşitoare? Acelaşi autor îl citează şi pe Mihail Gorbaciov: ?Fenomenul O.Z.N. există şi el trebuie tratat cu atenţie [?]. Ce rost ar avea să ignorăm această realitate şi să ne ascundem capul în nisip, precum struţul?? Aşadar, cel puţin lumea creştină pare a fi pusă într-o mare dificultate. Subiectul este pe larg tratat şi în cadrul site-ului www.sfaturiorto doxe.ro. În viziunea unor critici din sfera cultului ortodox, ??literatura SF a secolului XX este în ea însăşi un semn grăitor al pierderii valorilor şi mentalităţii creştine în interpretarea lumii. Ea a devenit un puternic vehicul de diseminare a unei filozofii necreştine asupra vieţii şi istoriei, manifestând mai curând, pe faţă sau în ascuns, influenţe ocultiste şi orientale?. Într-un material existent pe site-ul amintit se spune că ?Fenomenele extraterestre sunt pentru creştinii ortodocşi un semn că trebuie să calce cu mult mai multă hotărâre, trezvie şi băgare de seamă pe calea mântuirii, cunoscând că putem fi ispitiţi şi înselaţi nu doar de religiile mincinoase, ci şi de fenomene fizice care uluiesc privirea.? 
Ufolatrie  
 Poziţia faţă de O.Z.N. poate fi una pro, una contra sau una de indiferenţă. Ufologii (de la U.F.O.) consideră că printre lucrurile care dăunează cel mai mult investigaţiei ştiinţifice a fenomenului O.Z.N. se află ufolatria. Sectele ufolatrice sunt acum în mare vogă, iar de la ufolatrie la escrocherie nu e decât un pas, aşa cum s-a întâmplat cu secta apocaliptică poloneză ?Antrovis?. Membrii acesteia sunt convinşi că sfârşitul lumii este aproape şi vor scăpa doar cei mai merituoşi membri dintre ei. Scăparea va veni odată cu trei-patru O.Z.N.-uri care vor ateriza în regiunea muntoasă a Sileziei. A pătrunde în această sectă înseamnă despărţirea de familie şi donarea tuturor bunurilor sectei.   
 O altă sectă ufolatrică, cu orientare scientistă, este cunoscuta ?Mişcare raeliană?, înfiinţată de? ziaristul francez Claude Vorilhon şi care pretinde că membrii săi au venit dintr-un alt sistem solar şi au creat viaţa pe Pământ în mod ştiinţific, inclusiv omul. Aceasta are peste   
55 000 de membri în 84 de ţări şi s-a făcut cunoscută recent în mass-media din lumea întreagă prin pretinsele acţiuni secrete de clonare umană. Ufologii sunt extrem de supăraţi, fiindcă liderul sau liderii unei asemenea secte O.Z.N. vor să cloneze oameni, ori clonarea umană este o acţiune blamată în întreaga lume.   
 Site-ul cu adresa http:// misterium.tripod.com, unele dintre cele mai bine documentate site-uri în limba română, de unde am preluat câteva aspecte privind sectele ufolatrice, pomeneşte şi despre un eveniment petrecut la 27 martie 1997, când 40 de membri ai sectei ?Metamorfoza Umană Individuală? din San Francisco şi-au luat viaţa. Cu două decenii mai înainte, celebrul ufolog Jacques Vallée, care vizitase această grupare, a tras un semnal de alarmă asupra pericolului prezentat de sectă, însă nu a fost luat în seamă. 
AGENDA nr. 6/7 februarie 2004 
 
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1139647
  • Unique Visitors: 24910
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.