proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Despre universul cuantic al şamanului şi recuperarea de suflet

Metodele şi uneltele folosite diferă de la o cultură la alta şi de la o regiune la alta 

„Avem marea bucurie şi onoare de a organiza împreună cu prestigioasa organizaţie ANATECOR un workshop de iniţiere în şamanism la Arad, în weekendul imediat următor Conferinţei Internaţionale de Terapii Complementare a ANATECOR, la care invitatul nostru Howard G. Charing va şi participa cu o lucrare pe tema  «Universul cuantic al şamanului şi recuperarea de suflet»“. Acest mesaj l-am primit de la organizatorii Conferinţei Internaţionale de Terapii Complementare ANATECOR (22-24 septembrie, Palatul Culturii, Arad; înscrieri la e-mail: office@nierika.ro sau shamanismromania@yahoo.com), dar şi de la expeditorul iniţial, Aurel Mocanu din Botoşani, cel care îl va însoţi la Arad, în calitate de ghid şi interpret pe oaspetele englez şi coorganizator al workshop-ului. Cum despre şamanism nu ştiam mai multe decât cele de pe la „Teleenciclopedia“ sau din cărţile citite în copilărie, curiozitatea m-a făcut să-l contactez pe Aurel pentru a pătrunde şi dincolo de cuvinte. El mi-a pus la dispoziţie o serie de materiale documentare şi mi-a răspuns la o serie de întrebări.  
Şamanismul nu este o religie sau un corp de credinţe în nici un fel, pentru mine este o democraţie „spirituală“ fără preoţi, ierarhie, dogme şi, bineînţeles, fără „credinţe“, afirmă Howard G. Charing într-un interviu. Aceasta democraţie spirituală este moştenirea noastră, este o cale de cunoaştere, acel fel de cunoaştere care este experimentată personal şi subiectiv..., iar la sfârşitul zilei, tot ceea ce avem (în ciuda imperativelor instituţiilor noastre şi a dorinţei societăţii de a „obiectiva“ percepţiile noastre subiective) rămâne experienţa noastră subiectivă.  
Şamanismul este cea mai veche cale spirituală de pe Planeta Pământ, o cale pentru vindecare şi menţinere a echilibrului şi armoniei în societate şi în individ, pentru păstrarea conexiunii cu Mama Pământ şi Creaţia Universală. Un şaman ştie că toate lucrurile sunt vii şi trăieşte atât în lumea aceasta, cât şi în lumea spiritului. Şamanismul contemporan înseamnă aplicarea acestor moduri antice şi atemporale în lumea de astăzi. Poate că lumea exterioară e diferită în zilele noastre, scria Aurel Mocanu într-un material de prezentare a workshop-ului pe tema în cauză, organizat în primăvara acestui an la Botoşani, dar peisajele interioare ale noastre ca oameni au aceleaşi componente ca întotdeauna. „Resurgenţa şamanismului în lumea vestică modernă de la sfârşitul secolului 20 este o recunoaştere a faptului că nu suntem separaţi de restul creaţiei, de lumea naturală, ci fiecare dintre noi este un element conştient individual dintr-un ocean vast, atemporal, nesfârşit, de conştiinţă şi energie la care suntem cu toţii conectaţi. Vizualizarea creativă şi alte practici pentru influenţarea desfăşurării vieţilor noastre nu sunt new-age, ci foarte «old-age» şi ne aparţin nouă, tuturor. Dacă mergem înapoi în timp, în lineajul nostru ancestral, vom afla că toţi venim din culturi şamanice, e dreptul nostru prin naştere. Unul din aspectele frumoase ale şamanismului este că e o adevărată democraţie spirituală, fără ierarhie, fără preoţi. Cu toţii avem aceleaşi drepturi de a accesa câmpul universal de dragoste, forţa vitală şi conştiinţa. Atâta doar că am uitat de asta. Şamanismul nu e un sistem de dogme sau o credinţă. Este un sistem de cunoaştere şi deci este experimentat direct, la prima mână, de simţuri.“   
Starea şamanică de conştiinţă este foarte asemănătoare cu starea de conştiinţă pe care o avem în timpul viselor lucide şi deosebit de vii, povesteşte Aurel Mocanu. Studiile efectuate asupra parametrilor fiziologici ai şamanilor aflaţi în transă arată că deseori ei se află în aşa-numita stare theta de activitate a creierului, în care pulsaţiile cerebrale dominante sunt pe frecvenţe cuprinse între 3 şi 6 cicli pe secundă. Aceeaşi stare a fost observată şi la călugării budişti adânciţi în meditaţie, sau la yoghini, sau la maeştrii zen, precum şi în somnul adânc şi reconfortant în care majoritatea oamenilor călătoresc în ţara viselor.  
Starea de vibraţie a creierului, care permite decorporalizarea şi/sau extinderea conştiinţei este theta, caracterizată de pulsaţii lente, regulate, monotone, cu frecvenţă de 3-4 până la 7 hertzi.   
Această stare este în mod tradiţional şi predilect, într-un mod remarcabil de sigur şi imediat reversibil (spre deosebire de reversibilitatea temporizată care apare prin folosirea plantelor sacre), atinsă prin folosirea instrumentelor de percuţie precum: tobe, toace, zuruitoare, tamburine, clopote, zurgălăi, gonguri, boluri cântătoare tibetane şi uneori instrumente de suflat ca Didgeridoo-ul aborigenilor din Australia şi, foarte probabil, buciumul şi tulnicul.   
Toba pulsează ca însăşi viaţa din noi şi din jurul nostru, bate ca o inimă a Pământului, ca şi inima noastră, ca oricare celulă ce pulsează de viaţă, de la amibă la celulele nervoase ale creierului uman. Zuruitoarea rezonează la nivel celular: forma ei şi pietricelele, seminţele, nisipul etc. din interior, toate acestea ne pot duce cu gândul la unitatea constituentă de bază, atât a corpului nostru şi a corpului oricărei fiinţe, cât şi a unui atom: o membrană care conţine mai multe piese interioare. E membrana celulară şi ceilalţi constituenţi celulari, e atomul cu electronii care se mişcă în jurul nucleului. Dansul unifică, în dans fiinţa noastră se manifestă unitar. Totul în univers dansează, de la rotirile dervişilor şi ale electronilor la cele ale planetelor şi galaxiilor. „Prin folosirea acestor tehnici şi metode care au trecut cu adevărat testul timpului - multe din ele fiind dovedite a fi fost folosite de zeci de mii de ani încoace, ne putem muta cu uşurinţă punctul focal al conştiintei de la Ťa gândiť, la Ťa fiť, de la starea de separare dată de identificarea cu ego-ul, cu mintea, la starea de unitate a Fiinţei - scrie pe site-ul www. shamanism.nierika.ro al lui Aurel Mocanu. Şi atunci o întreagă altă gamă de posibilităţi de percepţie, de acţiune, de Fiinţare se deschide în faţa noastră, precum şi în noi înşine“.  
La rândul său, vindecarea şamanică constă dintr-o sumă de practici executate de şaman sau de practicant pentru a ajuta sau vindeca o altă persoană. Este un principiu fundamental al şamanismului, oriunde ar fi acesta practicat. Metodele, uneltele folosite, simbolismul şi leacurile variază de la o cultură la alta şi de la o regiune la alta, dar, în principal, vindecarea înseamnă o conexiune tripartită între client, şaman şi univers sau spirit. Şamanul are rolul de mediator sau interpret pentru câmpul universal de conştiinţa din care cu toţii facem parte.  
Recapitularea forţei vitale este corpul de tehnici ce restaurează sau recapitulează forţa vitală pierdută. Recuperarea sufletului este una dintre cele mai bine cunoscute şi mai eficiente practici pentru aceasta şi, aşa cum precizam la început, aceasta va fi şi tema workshop-ului de iniţiere în şamanism pe care-l va susţine Howard la Arad. El spune că „pentru a înţelege cum funcţionează practicile de recapitulare, trebuie să privim la multidimensionalitatea realităţii şi să ne îndepărtăm de perspectiva liniară, secvenţială. Din această perspectivă extinsă, orice s-a întâmplat vreodată, oricui, oriunde, încă se mai întâmplă «undeva». Dacă un eveniment traumatic s-a întâmplat unei persoane cu zece, douăzeci sau mai mulţi ani în urmă, pentru acea persoană încă se mai întâmplă şi m-aş aventura să spun că influenţează în continuare viaţa persoanei. Şamanismul nu se blochează în trecut; există doar această vastă şi minunată şi în permanentă mişcare clipă de ACUM, unde nu există separat trecut, prezent, viitor. Pentru un practicant este posibil să călătorească şi să se mişte în afara timpului liniar pentru a ajunge în acel loc în care acel eveniment energetic încă se întâmplă pentru acea persoană, să găsească şi să aducă înapoi forţa vitală a acelei persoane, care este blocată în acel eveniment energetic, iar când acest lucru se întâmplă, poate începe cu adevărat vindecarea terapeutică a evenimentului respectiv şi a consecinţelor sale. Pierderea forţei vitale este cunoscută ca pierdere de suflet şi poate avea loc când suferim o traumă, avem un accident sau trecem prin schimbări emoţionale puternice cu cineva iubit, ne despărţim de un partener, ne moare cineva apropiat  sau trecem prin perioade dificile.“   
   
  
Howard, vindecătorul  
Howard G. Charing este partener cu Leo Rutherford la Centrul pentru şamanism contemporan „Eagles Wing“ din Londra (vezi www.shamanism.co.uk). Cum a ajuns el la şamanism? Răspunsul său este foarte limpede: „E o poveste lungă. Acum circa 20 de ani, am avut un accident, o prăbuşire de lift, care mi-a rănit foarte serios gâtul şi spatele. Timpul s-a oprit, secundele erau ca orele, totul a fost o experienţă fantastică, lucru care a schimbat totul pentru mine. În lunile care au urmat, am avut un număr de experienţe dincolo de normalitatea cotidianului, am simţit că nişte forţe binevoitoare din afara mea mă adunau la un loc, înapoi, comunicând cu mine în moduri chiar dramatice uneori (până la acea oră nu ştiam nimic de şamanism) şi credeam că nimeni nu mai ştia despre lucrurile pe care le simţeam, dar, mai târziu, în încercările mele ulterioare de a înţelege aceste experienţe, s-a întâmplat că am ajuns la şamanism şi dintr-o dată am avut un cadru de referinţă, o structură pentru aceste experienţe, lucru care mi-a deschis porţile către aventura explorării conştiinţei... Mă simt foarte privilegiat să fac o astfel de muncă. Sunt norocos să pot întâlni, să lucrez cu şi să aduc grupuri să întâlnească nişte şamani şi vindecători extraordinari în Anzi, în jungla amazoniană şi în Filipine. Îmi face o enormă plăcere să fiu martor la evenimente de viaţă care îi fac pe oameni să fie mai puternici, mai creativi în viaţa lor, mai fericiţi prin corpul de practici şamanice. Fac această muncă cu sută la sută efort şi pasiune. Multe s-au întâmplat de la «intrarea» mea în lumea şamanismului, cu douăzeci de ani în urmă. Prioritatea principală în munca mea şamanică a fost întotdeauna vindecarea. Ţin, împreună cu «Eagles Wing», un curs de training de doi ani pentru practicanţii vindecării şamanice şi recuperării sufletului şi lucrez internaţional ca vindecător şamanic din 1986. O parte importantă a interesului şi muncii mele, care s-a dezvoltat de-a lungul anilor, este lucrul cu spiritele plantelor, iar ca parte a studiilor mele în Amazonul Superior am fost primit ca frate de sânge (Hermano de Sangre) în lineajul Maeştrilor din comunitatea Rio Napo din Peru. În plus, sunt calificat ca terapeut al vieţilor anterioare şi terapeut prenatal şi perinatal. De asemenea, sunt membru-vindecător deplin al Federaţiei Naţionale a Vindecătorilor Spirituali, preot ordinat al Ansamblului Internaţional al Vindecătorilor Spirituali şi a Congregaţiilor Servitorilor Pământului cu baza în Seattle, S.U.A.“
Agenda nr. 36/9 septembrie 2006
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1139647
  • Unique Visitors: 24910
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.