proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Şcoala timişoreană de acupunctură, recunoscută şi în China

Doctorul Cornel Jupâneanţ, viitor teolog - o punte între ortodoxie şi filosofia orientală 

Doar două secole de experienţă  
 Medicina clasică actuală, cu o vechime de aproximativ 200 ani, are ca obiect de studiu corpul uman, mai ales în ceea ce priveşte aspectul material al problemei (corpul fizic - trupul) şi mai puţin aspectul spiritual al bolilor (prin domeniul psihiatriei şi psihologiei atinge doar o parte a problemei spirituale). Din această perspectivă, noţiunile de boală şi sănătate se răsfrâng mai mult la nivelul elementelor materiale ale corpului (organe, ţesuturi, celule, elemente celulare, atomi etc.), stabilind relaţiile dintre ele pe baza legilor fizico-chimice existente în sistemul uman. Medicina clasică sau alopată studiază cauzele bolilor şi mecanismul lor de acţiune, observând prin diverse metode de investigare clinice şi paraclinice modificările biologice, fizico-chimice care se produc în organism la un moment dat. Diagnosticul se pune în urma consultaţiei şi investigaţiilor efectuate de către medicul alopat de diferite specialităţi în ambulator (dispensar) sau la nivelul spitalului.  
Principiul terapeutic  
Medicina tradiţională chineză este una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestată cu aproximativ 6 000 de ani în urmă, şi constă în practicarea mai multor metode terapeutice consacrate. Dintre acestea se pot aminti: fitoterapia chineză, acupunctura, moxibustia, masajul chinez (Tui-Na), aplicarea ventuzelor, gimnastica energetică Qi Gong sau Tai Qi Ciuan. Principiul terapeutic al medicinei tradiţionale chineze, afirmă dr. Cornel Jupâneanţ,  cu specializări în medicină generală, acupunctură, homeopatie, apifitoterapie, lector de acupunctură în cadrul Direcţiei Generale de Perfecţionare Continuă a Medicilor şi Farmaciştilor din cadrul Ministerului Sănătăţii, vicepreşedinte al Societăţii Române de Acupunctură şi preşedintele Asociaţiei Medicilor Acupunctori din Banat, se axează pe aspectul energetic al organismului uman şi pe circulaţia energiei în organism, omul fiind înconjurat de energie ca şi peştele de apă şi având legătură nemijlocită cu energia Universului (numită Yang) şi cea a Pământului (numită Yin). Astfel, energia cerului şi energia pământului se întrepătrund în corpul uman şi formează mai multe forme de energii proprii organismului; acestea circulă tot timpul după legi foarte precise  în tot universul organismului uman prin meridianele de acupunctură care sunt la suprafaţă şi în profunzime şi care se concentrează în piele în punctele de acupunctură. Energia în cauză, numită Qi, este cea rezultată din procesele de ardere (consum) ale organismului, în cadrul reacţiilor biochimice desfăşurate la nivel celular şi atomic până la ?quanta de energie". În clipa de faţă se cunosc doar câteva forme de energie detectabile prin mijloacele tehnice actuale (energia termică a corpului - detectabilă prin termometria cutanată, energia electrică - rezistenţa, intensitatea, impedanţa punctelor de acupunctură, câmpul magnetic, câmpul bioenergetic - electronografia), dar ele sunt probabil mai multe. 
Boala, ca dezechilibru   
Conform medicinii tradiţionale chineze, boala înseamnă ?dezechilibru energetic", iar sănătatea - starea de echilibru energetic, caz în care energia trebuie să fie suficientă din punct de vedere cantitativ şi să circule corect în tot corpul în ritmuri circadiene (24 de ore), circaniene (în funcţie de anotimp) sau în funcţie de vârsta pacientului, de starea lui de nutriţie, de ocupaţie, de zona geografică în care trăieşte. Cauzele bolii sunt datorate factorilor de mediu (externi) şi sunt numite ?energii perverse". Mai există cauzele interne (incriminate fiind în special stările psihice) şi cauzele mixte (alimentaţie, viaţă sexuală etc.). Mecanismele îmbolnăvirii vizează atât cantitatea de energie, cât şi calitatea circulaţiei energiei în organism între părţile corpului (sus/jos, suprafaţă/profunzime, stânga/dreapta).   
Tehnica pulsului radial  
Diagnosticul de dezechilibru energetic se stabileşte prin mai multe metode, dintre care cea mai obiectivă şi cea mai corectă este ?tehnica pulsului radial" (luarea pulsului la artera radială), care poate arăta aproape orice boală energetică (aceasta însă doar pentru acupunctorii experimentaţi). Odată stabilit diagnosticul energetic, mai spune dr. Cornel Jupâneanţ, tratamentul este mai simplu, el putând consta din acupunctura sau fitoterapia energetică etc. 
Reglarea circulaţiei energiei  
Tratamentul prin acupunctură constituie metoda de elecţie pentru reglarea circulaţiei energiei în organism, pentru creşterea cantităţii de energie circulantă în cazul în care energia este blocată în anumite sectoare sau organe şi care, pusă în circulaţie, atrage după sine şi o bună circulaţie a sângelui ce hrăneşte toate ţesuturile (sângele în-seamnă viaţă). În foarte multe boli, acupunctura este de preferat oricărei alte metode, ea având avantajul de a nu face rău în alte părţi (dacă e practicată de medici specialişti şi nu de diletanţi) şi de a rezolva boala la origine, la fond (prin acţiunea sa la nivel foarte profund subatomic).  
Omul, ca un tot unitar  
Acupunctura este o terapie integralistă la nivel energetic, ea tratând omul ca un tot unitar, deci nu doar boala pentru care a venit pacientul la medic, ci orice boală energetică existentă în organism în momentul respectiv. De asemenea, tratează boala existentă (terapie curativă) în momentul prezentării la medic, previne apariţia altor boli (profilaxie; un organism bine echilibrat e-nergetic se îmbolnăveşte mult mai greu decât unul dezechilibrat), poate trata cauza care a dus la apariţia bolii (tratament etiologic - prin rezolvarea dezechilibrelor de fond datorită cărora a apărut boala). Pe de altă parte şi deloc neglijabil, este un tratament mult mai puţin costisitor decât cel medicamentos sau chirurgical. În România, dreptul de a practica această metodă de tratament o au doar medicii specialişti formaţi la cursuri speciale, sub patronajul Ministerului Sănătăţii. 
Dezavantaje pentru europeni  
Acupunctura prezintă însă şi unele dezavantaje, ea fiind greu de învăţat pentru popoarele din afara Extremului Orient, care au o altă concepţie despre lume şi viaţă. Este foarte puţin dureroasă şi asta doar în momentul implantării acelor. Pe de altă parte, nu este suficient de bine cunoscută de marea majoritate a medicilor alopaţi care, de cele mai multe ori, o privesc ca pe o metodă empirică, a-  
ceasta datorită vechimii ei, de 6 000 de ani. În România nu este încă recunoscută ca şi specialitate şi e tratată doar ca şi ?competenţă". Riscul contaminării cu virusul hepatitei sau cu HIV nu există în condiţiile practicării acupuncturii în cabinete medicale de către medici, unde sterilizarea se face conform standardelor O.M.S. sau se utilizează ace de unică folosinţă. 
Fitoterapia, în Vechiul Testament  
Fitoterapia este cea mai veche metodă terapeutică aplicată corpului fizic, descrisă în Vechiul Testament, dar şi în tratatele antice. La ora actuală se practică o serie de metode fitoterapeutice mai vechi (etnofitoterapie) sau mai noi. Fitoterapia modernă stă la baza unora dintre cele mai importante medicamente de sinteză actuale (dioxinul, morfina etc.) În mai toate ţările lumii, terapia cu plante îmbracă specificul zonei geografice şi culturii respective (în funcţie de flora existentă). Cel mai intens se practică însă în China, ea ocupând primul loc în cadrul medicinii tradiţionale. În această ţară, se administrează ceaiuri şi extracte din plante chiar în perfuzie. Prin aportul de substanţe active, minerale, vitamine, plantele duc la creşterea stării energetice a organismului (cresc cantitatea de energie), reglând astfel funcţiile tuturor organelor şi viscerelor. În general, organismul reţine substanţele de care are nevoie în momentul respectiv şi le elimină pe cele care nu-i sunt de folos sau există în cantitate prea mare. Trebuie reţinut şi faptul că substanţa activă naturală este cu mult mai puţin toxică decât produsele de sinteză chimică. Diagnosticul de boală corespunde atât cu cel din medicina clasică (alopată), cât şi cu cel energetic în ceea ce priveşte dezechilibrele prin vid energetic (quantum energetic sau cantitate de energie). Evident, este de dorit ca diagnosticul să fie pus de persoane autorizate, respectiv de medici, de fitoterapeuţi, în baza investigaţiilor clinice, paraclinice, de laborator, întrucât este necesară urmărirea evoluţiei în timp a bolii, până la stabilizare sau vindecare, ştiut fiind faptul că tratamentul cu ceaiuri este de durată. 
Terapie duhovnicească  
Acest tip de medicină s-a practicat încă din cele mai vechi timpuri, oamenii înţelegând că sufletul este parte integrantă a fiinţei umane. Atât textele biblice, cât şi alte scrieri şi izvoare istorico-arheologice din aproape toate marile civilizaţii pun accent şi pe tratamentul sufletului aflat în nemijlocită legătură cu trupul. Chiar şi pe teritoriul României de astăzi existau, încă din timpul strămoşilor geto-daci, un concept şi o medicină care au uimit chiar şi civilizaţiile greco-romane. Dr. Cornel Jupâneanţ este de părere că pe-atunci se practica o medicină integralistă, care privea omul ca întreg, ca o entitate formată din trup şi suflet, în interdependenţă cu Divinitatea.   
Platon îl cita pe getul Zamolxis care afirma că ?... după cum nu trebuie să încercăm a îngriji ochii fără să ţinem seama de cap, nici capul nu poate fi îngrijit neţinându-se seama de corp, tot astfel trebuie să-i dăm îngrijire trupului dimpreună cu sufletul..."  
   
   
   
Medicina integralistă  
Dr. Cornel Jupâneanţ pledează pentru o medicină integralistă, trupul neputând fi despărţit de suflet şi nici sufletul de trup. Cabinetul său medical este, după informaţiile noastre, probabil primul din ţară în care se practică şi medicina spirituală. O dată pe lună, preotul iconom stavrofor Ioan Postelnicu de la Parohia Ortodoxă Română din cartierul Crişan - Ghiroda Nouă oferă pacienţilor sfaturi şi îndrumări duhovniceşti. De ce a ajuns medicul să colaboreze cu preotul? ?Fiindcă - afirmă dr. Cornel Jupâneanţ, nu a fost îndeajuns să practic medicina alopată, apoi acupunctura, medicina homeopată şi fitoterapia. Mai lipsea ceva anume. Din punct de vedere creştin, omul este făcut după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Dacă există probleme de ordin spiritual, atunci este neapărată nevoie de un preot. Este nevoie, zicea mitropolitul Hierotheos Vlachos, în cartea sa ŤPsihoterapia ortodoxăť, de un efort cu totul ieşit din comun pentru a-i afla pe aceşti călăuzitori ai oamenilor, pe doctorii sufletelor şi ai trupurilor noastre, deoarece multe dintre acţiunile trupeşti sunt de sorginte sufletească. Fiecare dintre noi trebuie să caute un asemenea părinte duhovnicesc." Cum se împacă însă acupunctura, care are la bază filosofia chineză din perioada precreştină, de dinainte de Hristos, cu creştinismul? Răspunsul este unul fără echivoc: cele două energii, cea a Universului (Yang) şi cea a Pământului (Yin), între care se află omul, trebuie privite din perspectivă creştină. Iar omul trebuie privit ca un întreg. 
AGENDA nr.8/23 februarie 2002 
 
Your rating: None Average: 10 (3 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1139834
  • Unique Visitors: 24916
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.