La Mândruloc se naşte unul dintre cele mai mari parcuri

Mihaela Buzatu din Arad deţine, la ora actuală, una dintre cele mai impresionante colecţii de trandafiri din ţară 

Pe lume, lucrurile cele mai frumoase se nasc din pasiune. Cu pasiune, cu multă, multă muncă şi migală, la zece kilometri de centrul Aradului, lângă şoseaua ce leagă oraşul de pe Mureş de municipiul Deva, prinde contur un colţ de rai de 26 de hectare. Eutopia Gardens. Motivul alegerii acestui nume (eutopia înseamnă în greacă ?loc frumos?)  a fost determinat de numele localităţii Mândruloc.  
   
Faptele, înainte de toate   
Nu-i place să se vorbească despre ea. A refuzat chiar să fie fotografiată. Nu ea contează, spune, ci faptele ei. Dragostea faţă de flori a fost ceva programat de Dumnezeu să apară la o vârstă la care preocupările păreau definitiv orientate spre alte domenii de activitate. Mihaela Buzatu este o informaticiană din Arad care şi-a descoperit pasiunea pentru flori în urmă cu câţiva ani. A lucrat împreună cu soţul la o firmă de construcţii. Într-un timp relativ scurt a pus la punct informatizarea firmei, dar după aceea a simţit că îşi mai dorea şi altceva. Tot privind cărţile şi cataloagele aduse din străinătate, şi-a redescoperit o veche pasiune, cea pentru flori. Numai că mai tot ceea ce exista pe piaţă era adus din străinătate. Inclusiv seminţele, adeseori ieşite din termenul de garanţie. Atunci a pus pariu cu sine însăşi. Şi România poate deveni nu doar producătoare, ci şi mare exportatoare de flori. A început să?şi transpună ideea în practică. Mai întâi trebuie schimbată mentalitatea oamenilor. Şi cum se poate face mai bine un asemenea lucru decât dând un exemplu personal. Zis şi făcut. Şi-a adus aminte că, într-o excursie spre Deva, a văzut nişte terenuri nelucrate. Pământul nu e roditor, i-au spus localnicii. Motivul: cernoziomul s-a amestecat ori a ajuns pe fundul unor şanţuri uriaşe săpate pentru instalarea unor conducte ale unei întreprinderi arădene. Iar în pământ galben nu prea creşte nimic. Mihaela n-a stat mult pe gânduri. A cumpărat un prim lot. Apoi încă unul şi, în cele din urmă, a ajuns să cumpere 26 de hectare chiar lângă şoseaua Arad-Deva. A adus pământ  roditor şi gunoi de grajd pe care le-a aşternut peste solurile galbene. A cumpărat primele soiuri de plante floricole bulboase rezistente la îngheţ. Primăvara, în pârloaga de la Mândruloc au înflorit primele lalele, narcise, zambile. Satisfacţia Mihaelei n-a durat însă prea mult. Într-o dimineaţă, din colecţia ei n-a rămas mai nimic. S-a furat aproape tot. Paznicul nu a putut face nimic. Hoţii au fost mulţi şi l-au ameninţat că-l omoară. Colac peste pupăză, din cauza unei parcări existente în zonă, pe terenul ei se împrăştiau  gunoaie şi resturi menajere lăsate de cei care utilizau parcărea. Mihaela n-a renunţat. A ridicat un gard de sârmă, a cumpărat câini şi hoţii nu s-au mai înghesuit. 
Între vis şi realitate  
Vizionară, conştientă că Aradului îi lipseşte un parc monumental, Mihaela a tocmit un proiectant şi aşa s?a născut proiectul Parcului ?Eutopia Gardens?. Aleile au fost trasate, unele au fost deja pavate. S-au instalat pergolele pe o distanţă de peste o sută de metri liniari. De anul trecut există deja un lac artificial cu o suprafaţă ce depăşeşte 3 000 metri pătraţi. Pământul excavat a fost depozitat în zona centrală a parcului, în semicerc. Aici se vor pune la toamnă colecţiile de conifere, arbori şi arbuşti. Rozariul, în suprafaţă de   
15 000 metri pătraţi, prinde contur. Există parcele cu plante ornamentale perene. Anul viitor va începe construcţia serelor, pentru care au fost cumpărate materialele. Proiectul include terenuri de tenis, bazine, saune, fitness, sală de conferinţe, adică tot ceea ce trebuie pentru cineva care doreşte să se destindă într-un mod cât mai plăcut, în mijlocul naturii. Parcul ei nu va fi unul cu circuit închis, ci va fi deschis publicului. Şi nu va fi vorba doar de colecţii şi atât. Sala de conferinţe va găzdui cursuri de horticultură pentru cei dornici să se iniţieze în tainele grădinăritului. Parcelele cu plante şi flori, cu arbori şi arbuşti, vor servi, evident, drept material didactic de prima clasă. Tainele ameliorării şi altoirii se vor putea învăţa pe viu.  
Fundaţia ?Eutopia?, un alt vis  
Un alt mare vis al Mihaelei este acela de a înfiinţa încă în acest an o fundaţie ce se va numi, desigur, tot ?Eutopia?. Scopul va fi acela de a contribui la alinierea României alături de ţările avansate în domeniu. De aici şi până la export nu mai e decât un pas. ?Dacă olandezii pot, cu pământul lor smuls mării, noi de ce nu am putea??, se întreabă Mihaela. 
Colecţii horticole  
O altă mare colecţie ce poate fi admirată deja în parc este cea de plante floricole bulboase, cu 1 200 de specii şi varietăţi. Inclusiv cei care au avut ocazia să viziteze cel mai mare parc de plante bulboase al Europei, aflat în Olanda, la Keukenhof, vor fi surprinşi să vadă aici, pe pământ românesc, aceeaşi calitate a înfloririlor. Frumuseţea acestor flori poate fi admirată începând cu luna martie, când primele lalele, zambile, narcise, brânduşe, ghiocei, irişi, anemone, scila, fritilaria, muscari ?explodează? în zeci de nuanţe coloristice, continuând până toamna cu crinii, daliile, begoniile, calele, canelele, gladiolele şi altele. Anul trecut, Mihaela a început constituirea unor colecţii de plante perene, printre care cele mai reprezentative sunt cele de easter, achillea, artemisia, campanula, coreopsis, delphinium, dianthus, euphorbia, geranium, hemerocallis, hosta, lavandula, lupinus, paeonia, phlox, salvia, sedum, sempervivum, în primăvara acestui an numărul de genuri, specii şi varietăţi ajungând la aproape 300. Iarba ornamentală este şi ea prezentă, clematisul, lonicera, wisteria şi alte plante agăţătoare, de asemenea. Aşadar, meritul Mihaelei este cu atât mai mare cu cât, prin pasiunea ei, va face din Parcul ?Eutopia Gardens? un punct turistic românesc de prim rang. 
Acasă la Kordes  
?Doresc să aduc în ţară tot ce e mai nou în domeniu, fiindcă ceea ce există la noi sunt deja soiuri vechi, neproductive, povesteşte ea. Am avut prilejul să vizitez anul trecut firma Kordes din Germania, deţinătoare a celor mai multe premii internaţionale în domeniul trandafirilor. Familia Kordes se numără printre puţinii mari amelioratori şi cultivatori din Europa care mi-au răspuns la mesaje. Soţii Kordes au lăsat treburile la o parte şi mi-au fost personal, timp de trei zile, atât gazde excelente, cât şi ghizi prin colecţiile lor de trandafiri. Mi-au promis că vor veni personal să vadă ce am făcut în România. Ba, mai mult, mi-au trimis toată colecţia de trandafiri Kordes, inclusiv ultimele lor creaţii în materie.?  
Invitaţie la ?Eutopia Gardens?  
Dacă treceţi pe DN7, la 10 km de Arad, direcţia spre Deva, puteţi vedea colecţiile. Din primăvară până în toamnă, în orice perioadă, veţi putea admira tot alte şi alte plante care înfloresc în valuri succesive. Priviţi imaginea de mai sus şi vă veţi putea face o impresie despre ceea ce este ?Eutopia Gardens? la ora actuală.  
   
   
Internet  
Informaticiană de profesie, Mihaela nu putea să nu lege florile de Internet. Una din creaţiile ei de excepţie o constituie site-ul cu adresa www.eutopiagardens.com. Este cel mai bine şi mai complet pus la punct site de acest gen de pe Internet în limba română. Cei care îl vizitează pot afla foarte bine ce înseamnă Internetul pentru diseminarea informaţiei de specialitate. Mihaela s-a apucat de încă o muncă titanică. Utilizând un program informatic realizat de ea însăşi, a început să adune informaţii despre plante, pentru fiecare existând, în afara denumirii ştiinţifice (în latină) şi a celei populare, peste 400 de parametri ce carecterizează planta sub toate aspectele. În prezent, în această bază de date sunt deja catalogate peste 20 000 de plante, dintre care circa jumătate cu majoritatea parametrilor completaţi. Această bază de date unitară se intenţionează să fie pusă la dispoziţia celor interesaţi (specialişti, studenţi, producători etc.). În acelaşi timp, baza cuprinde date despre producători şi furnizori de produse şi servicii horticole. Datele vor putea fi accesate diferenţiat, pe judeţe, pe tipuri de produse şi chiar pe un anumit produs. Scopul este eliminarea verigilor intermediare existente între producători şi prestatori de servicii, pe de o parte, şi cumpărători pe de altă parte. Câteva din acestea se pot accesa deja gratuit pe Internet, la adresa sus-pomenită. În curând, cei interesaţi vor putea ajunge astfel, la preţuri de producător, la plantele ornamentale şi florile dorite. Nu e normal, spune ea, ca preţul de vânzare să ajungă la cumpărător prea mare din pricina intermediarilor. Sistemul de cumpărare prin Internet anulează intermediarii, iar florile pot deveni accesibile unei mase cât mai mari de oameni. Informaţiile de pe site-ul Mihaelei le vor permite cumpărătorilor să găsească producătorul soiurilor sau speciilor care îi interesează. Ori vor putea apela la serviciile unei firme care execută lucrări de întreţinere aflate cât mai aproape de ei, evitând astfel încărcarea notei de plată din cauza costurilor de deplasare. În cadrul site-ului funcţionează deja un magazin on-line, care oferă, la preţuri deosebit de atractive, o enormă varietate de plante (perene, anuale şi bienale, bulbi de flori, arbori, arbuşti, conifere, pomi şi arbuşti fructiferi, plante de apă, plante agăţătoare, în total peste 7 500 de specii şi varietăţi). Bulbii de flori, trandafirii, seminţele şi plantele perene cu rădăcină nudă se livrează prin poştă în orice colţ de ţară. Plăţile se pot  face la orice oficiu poştal.  
Mihaela nu s-a lăsat până nu a devenit şi autoare. Prima carte se numeşte ?Plante floricole cu bulbi rezistente la îngheţ?, un ghid complet a peste 200 de specii şi 600 de varietăţi, apărut în 2001, în condiţii grafice excelente, cu un conţinut bogat în informaţii, cu sute de fotografii color. În clipa de faţă, lucrează la o nouă carte, de această dată dedicată plantelor floricole cu bulbi nerezistente la îngheţ.  
   
   
Rozarii şi rozarii  
Una dintre marile ambiţii ale Mihaelei este crearea unui rozariu. Planul Parcului ?Eutopia Gardens? include, evident, o mare suprafaţă destinată acestuia. Fiecare parcelă este dedicată unui anumit tip de trandafiri, şi anume: teahibrizi şi floribunda, arbustivi, englezeşti, clasici, urcători, acoperitori şi miniatur. Dacă anul trecut avea deja 140 de soiuri, în toamna lui 2003 a mai cumpărat 600, ajungând în prezent la peste 800 de soiuri, având intenţia ca în toamna acestui an să depăşească cifra de 1 200. Colecţia sa este, în acest moment, una dintre cele mai mari din România.   
Şi fiindcă tot vorbim de colecţii şi de rozarii, să trecem în revistă câteva. Potrivit cărţii ?Trandafirul - de la mit la mileniul trei? a cunoscutului horticultor prof. dr. Ştefan Wagner din Cluj-Napoca, rozariul din l´Hay du Val de Marne din Franţa este cea mai veche grădină din lume dedicată exclusiv trandafirilor. Rozariul botanic ?Carla Fineschi? din Cavriglia, Italia, fondat de prof. dr. Gianfranco Fineschi cu peste 30 de ani în urmă, cuprinde cca 6 500 de specii, forme şi soiuri, fiecare fiind reprezentat de o singură plantă. Aceasta este cea mai bogată colecţie privată din lume. Dar cel mai bogat din lume este considerat rozariul din Sangerhausen, Germania, înfiinţat în 1903 de către Societatea Germană a Rozelor, care deţine peste 6 500 de soiuri şi specii de trandafiri. Mai aproape de noi se află rozariul maghiar Budatétény, cu peste 2 400 de soiuri. În ţară, Timişoara a avut cândva cele mai multe soiuri de trandafiri, peste 1 000 în perioada 1941-1944. Un alt mare rozariu românesc, cu peste 800 de soiuri de trandafiri, deţine la ora actuală  Iaşiul. 
AGENDA nr. 17/24 aprilie 2004
Your rating: None Average: 10 (8 votes)

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1130876
  • Unique Visitors: 24722
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 1 vizitator online.