proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Grozdana Olujić - Basme

Grozdana Olujić - Basme

Traducere din limba sârbă: Dușan Baiski
Editura Uniunii Sârbilor din România (U.S.R.), Timişoara 2021 
ISBN 978-606-004-039-2 
© U.S.R., autorul şi traducătorul
 
Grozdana Olujić - Traducătoare, romancieră, eseistă, antologatoare și autoare de basme pentru copii.
Cărțile sale au fost traduse și publicate în 36 de țări, printre care: Rusia, Ucraina, China, Lituania, Marea Britanie, Franța, Spania, Ungaria, Finlanda, India, Danemarca, Olanda, Norvegia, Polonia, Cehia, Germania, S.U.A. 
Este cetățean de onoare al orașului Oslo. Pentru activitatea sa în domeniul culturii a fost distinsă cu Ordinului danez de cavaler „Dannebrog” și a primit numeroase premii. 
A semnat, printre altele, scenariul unui film de lung metraj („Fata ciudată”) și al unui serial pentru copii („Trandafirul sidefiu”).
 
Site oficial: www.grozdanaolujic.net
 
 
***
Recenzii
 
Colecția de 17 basme ale scriitoarei sârbe Grozdana Olujić oferă un încântător periplu prin microcosmosul conștient. Poveștile ne poartă printr-o lume fantastică, plină de acuarelă. Soarele sclipește deasupra tuturor personajelor pe care le evocă povestitoarea, iar Luna veghează broderia fină pe care stă așezată epica acestor întâmplări. 
Spre deosebire de basmele culte, cu parfum de morală sau de axiologiile construite în jurul personajelor-eroi, frânturile de existență din această carte relevă aspect ontologice. Viața nu e vis, ci o încleștare surdă a forțelor lăuntrice. Dorința animă personajele alegorice, dar sensul ei nu cade în material, ci rămâne încapsulat într-un inefabil pe care numai copiii și poeții îl pot pătrunde. Pentru lumea măruntă, sensul dorinței se confundă cu sensul vieții: speranța. Apoi urmează veșnicia. Pentru cei mari și puternici, sensul vieții este însăși lupta, alimentată de dorința de a-și depăși condiția. În toate poveștile, zbaterea lor se încheie abrupt, ei nu sunt cuprinși în epilog.   
Voluntarismul și intervenția brutală a oamenilor mari dezvrăjesc acest microcosmos și îl coboară în banal. Farmecul său rezidă în taina lucrurilor mici și se arată celor înzestrați cu speranță și celor care nu au uitat să fie copii.
Devenit mare, omul stă treaz, atât ziua, cât și noaptea. Narcisist și mânat de ambiții, el nu vede strălucirea. Este ca râul „preocupat cu propria-i bolboroseală”, ca Preafrumoasa, care „are în mână două ierburi, pe care le privește ezitând pe care anume să o aleagă, pe care să o arunce”, sau ca omul care sparge casa Vrăjitoarei, alungând-o și, o data cu ea, alungând Copilăria. 
Scrise cu mult har, aceste povești încântă pe cititorul de orice vârstă. Fiecare poate sorbi din multitudinea de izvoare care alimentează această carte: alegoric, narativ, filozofic și pedagogic. Adresabilitatea este o calitate a cărții, de orice fel ar fi ea. Volumul Grozdanei Olujić, tradus cu har de povestitor, de scriitorul bănățean Dușan Baiski, se deschide, generos, tuturor oamenilor, dar tainele ei se lasă pătrunse numai de copii și de poeți.  
 
Prof. drd. Iancu-Constantin BERCEANU
 
***
 
 

Grozdana Olujić

Basmele Grozdanei Olujić ne transpun în tărâmul unei opulente simfonii florale, în care roșii maci, păpădiile, dar și micile vietăți de pe fundul mărilor (imobila scoică – „Trandafirul sidefiu”) se străduiesc să-și depășească umila, ingrata condiție existențială. Trista experiență a scoicii, care, năzuind la strălucirea Lumii de Sus, scăldată de lumina Soarelui și armonia cromatică a florilor, sfârșește în mâinile unui pescar, care-i răpește comoara de preț, sidefia perlă, transmite cititorilor mici și mari o nepieritoare învățătură: orice ființă trebuie să-și cunoască limitele, să-și prețuiască locul ce i se cuvine, poziția îndătinată în universul floral și mineral, fără iluzorii, deșarte aspirații, să fie statornică și credincioasă spațiului hărăzit de Pronie.
Volumul (Grozdana Olujić, Basme, versiune în limba română de Dușan Baiski), ne invită să zăbovim în lumea inocenței, a ființelor mici și plăpânde, a florilor, insuflându-ne tonicul sentiment al purității și al statorniciei lucrurilor, așezate cu trâlc în divina rânduială a lumii. O regăsire a universului copilăriei, un popas, o respirație în angoasa lumii contemporane, pentru cei care mai sunt capabili să se mire și să vibreze în fața simplității, izvor de înțelepciune și profunzime.
 
Prof. dr. Constantin-Tufan STAN

 


No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1159567
  • Unique Visitors: 25181
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.