proprii

AddToAny

Share this

     

Articole recente în blog

Falsuri celebre şi mai puţin celebre pe piaţa timişoreană

Probabil că primele falsuri au apărut o dată cu primele trocuri sau cu cei dintâi comercianţi, care şi-au folosit inventivitatea pentru a obţine foloase ?necurate", contrafăcând diverse mărfuri căutate pe piaţă. Sau cu prima sticlă de vin ?botezat" vândută de hangiul şmecher unor ageamii într-ale alcoolului. Pe unii, cuvântul ?botezat" îi chiar poate face să creadă că, de fapt, primii falsificatori au fost călugării. În materialul de faţă nu ne-am propus, însă, un eseu istoric privind falsurile, indiferent de natura lor, ci o sumară trecere în revistă a unor falsuri mai celebre sau mai puţin celebre, descoperite în timp pe piaţa timişoreană. 

O.J.P.C. Timiş -  în slujba consumatorului  
Actul de naştere   
Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş este o instituţie relativ nouă, înfiinţată în 1992, ca efect al intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992. În conformitate cu prevederile acestui act normativ, ca instituţie a statului în teritoriu, O.J.P.C. Timiş ?protejează cetăţenii în calitatea lor de consumatori, asigurând cadrul necesar accesului neîngrădit la produse şi servicii, informării lor complete despre caracteristicile esenţiale ale acestora, apărării şi asigurării drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice împotriva unor practici abuzive, participării acestora la fundamentarea şi luarea deciziilor ce îi interesează în calitate de consumatori". Sediul se află pe str. Circumvalaţiunii nr. 6 (parter), în aceeaşi clădire cu Poliţia Rutieră. Inspectorul şef este dl ing. Vasile Rădulescu. Numerele de telefon pentru public sunt 122790 şi 143287.  
Acţiuni şi măsuri  
Pentru necunoscători, activitatea de bază a celor 16 inspectori ai O.J.P.C. Timiş se desfăşoară pe teren, în controale efectuate inclusiv la solicitarea scrisă a consumatorilor. O bună parte din acţiuni au loc în colaborare cu reprezentanţi ai altor instituţii ale statului din teritoriu, respectiv, Poliţia Economică, Garda Financiară, Poliţia Sanitar-Veterinară, dar şi cu corpurile de control din cadrul primăriilor. În 2000, s-au consemnat 1 697 de controale, din care 34 la instituţii publice, 1607 la agenţi economici şi 56 la persoane fizice. Din acest total, 519 s-au realizat în colaborare cu alte organe ale administraţiei de stat şi locale. Pentru abaterile constatate s-au încheiat nu mai puţin de 1 220 de procese-verbale de constatare-contravenţie, din care 482 la produse alimentare, 528 la cele nealimentare şi 210 pentru prestări de servicii. În 415 cazuri s-au oprit definitiv de la vânzare produse periculoase. Nu mai puţin de 611 controale s-au efectuat ca urmare a sesizărilor şi reclamaţiilor primite de la consumatori, întemeiate fiind 373. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1208,150 de miliarde de lei. Valoarea mărfurilor indigene constatate cu abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor a fost de  4 570,034 de milioane de lei, oprindu-se  definitiv de la comercializare mărfuri alimentare în valoare de 145,930 de milioane de lei şi, respectiv, nealimentare, în valoare de 374,535 de milioane de lei. Valoarea mărfurilor din import constatate cu abateri a fost de 6890,756 de milioane de lei, fiind oprite definitiv de la vânzare mărfuri alimentare în valoare de 598,552 de milioane de lei şi nealimentare în valoare de 70,182 de milioane de lei. La 108 agenţi economici s-a dispus sistarea temporară a fabricaţiei, importului sau prestării serviciilor. Numărul de plângeri primite şi transmise spre soluţionare organelor judecătoreşti a fost de 11.   
Ce va urma?  
Desigur, consumatorii sunt interesaţi de ceea ce va urma. Motivul: măsurile luate nu au avut un impact deosebit asupra activităţilor comerciale necivilizate. Explicaţia: legislaţia a fost până acum prea blândă cu agenţii economici lipsiţi de respect faţă de propriii clienţi. Pe 14 iunie 2001, prin Hotărârea nr. 574, Executivul a aprobat Strategia Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru perioada 2001-2004. Care, printre altele, prevede: întărirea sistemului de supraveghere a pieţei, armonizarea cadrului legislativ din domeniul protecţiei consumatorului cu reglementările existente în Uniunea Europeană, întărirea rolului A.N.P.C. şi a răspunderii acesteia.  
Alba-neagra... pentru copii  
  Produsele alimentare alterate, ieşite din termenele de garanţie sau falsificate sunt extrem de periculoase nu doar pentru sănătatea, ci chiar pentru viaţa noastră, iar cazurile prezentate de-atâtea ori la televiziune şi în presă pare-se că nu au convins nici acum populaţia să fie cu ochii-n patru când cumpără asemenea produse. Din nefericire, cei mai afectaţi sunt copiii şi aici legislaţia ar trebui să fie mult mai dură. În ultimii ani, pe piaţa timişoreană au pătruns nu o dată dulciuri cu numeroase deficienţe. La ?Way", un sortiment de ciocolată importată din Siria, se menţiona pe ambalaj că produsul conţine cacao, însă înăuntru nu era decât ciocolată albă. Cunoscute sunt numele câtorva făbricuţe de dulciuri de prin mahalalele bucureştene, care au produs ciocolate una mai ciudată decât alta: ?Capricio fantastica" avusese lipită pe ambalaj o etichetă ce indica alt gramaj decât cel original; ciocolata ?Michel" avea înscrisuri suplimentare, care dădeau naştere la confuzie,  iar gramajul era modificat prin ştampilare.  
„Cola" în sticle de „Pepsi Cola"   
Poate vă mai amintiţi de bucuria de a putea cumpăra la liber mult dorita băutură răcoritoare şi burgheză ?Pepsi Cola" pe care o beam pe vremuri doar prin reprezentanţii noştri. Nu se găsea, e drept, la fiecare colţ de stradă, pentru că nici ambalajele nu erau atât de mult în circulaţie şi pe la unităţile de ?cumpărăm sticle şi borcane". Întreprinzătorii de întreprinzători (că tot e la modă) au golit depozitele de sticle de ?Pepsi Cola" şi, prin beciuri, garaje, bucătării etc., s-au apucat de produs ?Pepsi Cola" autohtonă. Pe care, apoi, o vindeau, ţinută la rece în covate sau lighene de plastic cu gheaţă, în staţii R.A.T.T., în pieţe, în condiţii igienice de care parcă nu am mai vrea să ne amintim.  
Burta românului pe post de concasor  
Desigur că vă aduceţi aminte şi de „Vegeta",  cunoscuta marcă de concentrat pentru supă, care a deschis, mulţi ani de zile, alături de ţigările ?Kent" sau ?Vikend", multe inimi şi uşi. O reţea de falsificatori, cu posibile ramuri în fosta Iugoslavie, a pus în vânzare, prin pieţele timişorene, în ambalaje originale de ?Vegeta", sare fin măcinată, colorată cu un colorant alimentar şi amestecată cu uşoare urme de pătrunjei şi morcovi măcinaţi. Ambalajele se aduceau din ţara vecină, se umpleau la Becicherecu Mic, acolo se lipeau cu fierul de călcat, apoi se vindeau în pieţele agroalimentare din Timişoara.   
   
„Amigo" nu „Amigo"  
Produsele foarte populare, cele care aduc, de regulă, şi cel mai mare profit, sunt şi cele mai vizate de falsificatori, în multe cazuri existând adevărate industrii de contrafacere. Şi cu cât este mai complicată reţeaua de (re)distribuire, cu atât va funcţiona ?fabrica" mai mult. În timpul regimului comunist, timişorenii, ca de altfel toţi cetăţenii României, aproape că s-au obişnuit cu vestita cafea cu năut. Totuşi, nu mică le-a fost mirarea multora dintre ei când, într-o bună zi, au descoperit că în cutiile de ?Amigo" nu e ceea ce scrie pe ambalaj, respectiv cafea solubilă, ci, vai ce coşmar, cafea cu năut.   
Aşadar, la bani mai mulţi, o cafea mult mai proastă. Dar aceştia au fost ceva mai norocoşi decât aceia care au găsit în cutiile de ?Amigo" tărâţe sau rumeguş şi care nu puteau folosi decât cutiile pentru cuie, nasturi sau ace de cusut. Cui i-ar fi trecut prin cap că ambalajul, destul de sofisticat la prima vedere, este falsificat, că fotografia de pe cutie este mai mată, cu boabe de cafea mai puţin lucioase, că până şi cuvântul ?Amigo", imprimat în relief pe capac este şi el fals?  
Galeria ciudăţeniilor  
O sumară trecere în revistă a ciudăţeniilor care au bântuit sau încă mai bântuie pe piaţa românească nu poate să stârnească decât zâmbete. Evident, amare. Dar nu ne e străin nici faptul că domnia şi, în cazul de faţă, prostia se plătesc. Pe piaţă s-au oferit şi s-au cumpărat: pantofi (să nu le spunem de recuzită) pentru cei răposaţi, care s-au rupt după primul drum după ţigări, radiocasetofoane stereo cu un singur difuzor, încălţăminte sport marca ?Adidan" (luaţi drept ?Adidas"), jeans-i originali (care s-au decolorat la prima spălare), ştechere ?Shuko" fără pământare şi multe altele.   
   
AGENDA nr. 31/4 august 2001 
 
No votes yet

talmaciri

Visitors

  • Total Visitors: 1161090
  • Unique Visitors: 25201
  • Since: Vin, 06/26/2020 - 13:05

Vizitatori din data de 8 mai 2014

Flag Counter

Cine e online

În acest moment sunt 0 utilizatori şi 0 vizitatori online.